Drop Down Menu
Schweiz/Switzerland
R H E I N F A L L   &   T E L L   &   C H U R

Drop Down Menu

Rhinvandfaldet/The Rhine Falls
Rhinvandfaldet ved byen Schaffhausen på grænsen mellem kantonerne Schaffhausen og Zürich er Europas største vandfald.
The Rhine Falls near the city of Schaffhausen on the border of the cantons of Schaffhausen and Zürich is Europe's largest waterfall.
Wilhelm Tell
Wilhelm Tell var en bonde fra Bürglen i kanton Uri. Han blev schweizisk nationalhelt, da han var med til at vinde Schweiz' selvstændighed fra Østrig.
I tiden omkring åbningen af Skt. Gotthardpasset hvor de habsburske hertuger i Wien forsøgte at kontrollere kantonen Uri og dermed den transalpinske handel, blev en ny foged Hermann Gessler sendt til Altdorf. Det stolte bjergfolk i Uri havde allerede den 1. august 1291 på bjergengen Rütli i Uri aflagt ed på oprettelsen af edsforbundet med deres naboer i Schwyz (heraf kommer navnet Schweiz) og Nidwalden for at modstå det østrigske tyranni. Disse tre kantoner var de første i Schweiz. I Altdorf havde Gessler rejst en pæl og placeret sin hat på toppen af den og kommanderet alle, der passerede den, til at bukke i respekt. Wilhelm Tell, der var kendt som en dygtig skarpskytte, besøgte den 18. november 1307 byen sammen med sin unge søn og passerede pælen uden at bukke og blev anholdt af Gessler, der beordrede ham til med sin bue og pil at skyde et æble af sin søns hoved, mens sønnen stod med bundne hænder, og hvis det lykkedes ville han undgå straf, og hvis ikke ville både han og sønnen dø. Tell satte en pil i sit kogger og en i sin bue, tog sigte og skød æblet af sønnens hoved. Gessler, der både var imponeret og rasende, spurgte hvad den anden pil skulle bruges til, og Tell svarede, at hvis den første pil havde ramt hans søn, skulle Gessler rammes med den anden pil. Dette svar fandt Gessler at være en grov fornærmelse, han arresterede Tell og dømte ham til fængsel på livstid i et underjordisk fangehul på sin borg Küssnacht, nordøst for Luzern. Under den lange sejltur over Luzernsøen (= Vierwaldstättersee) til borgen blev det voldsomt stormvejr og rorsmændene, der ikke kendte søen, bad Gessler om at løse Tell, så han kunne styre dem sikkert i land, og det gik Gessler med til. Tell sejlede båden tæt ind til land og sprang selv over bord og landede på en flad sten (Tellsplatte) og skubbede båden ud på søen igen. Tell skyndte sig til Küssnacht, og da Gessler og hans folk ankom gik de på den mørke smalle hulvej
Hohle Gasse på vej til borgen, og her dræbte Tell tyrannen Gessler med sin anden pil og forsvandt ind i skoven og tog tilbage til Uri. Inspireret af Tells mod blev den habsburgske undertrykkelse overvundet.
Tells kapel, opført 1880, ligger ned til
Vierwaldstättersee nær landsbyen Sisikon i Uri. Kapellet er opført på det sted, hvor Tell ifølge legenden sprang i land. Kapellet er dekoreret med fire fresker af Ernst Stückelberg: Eden i Rütli. Æbleskydningen i Altdorf. Tell springer fra borde. Gessler dræbes.
Den tyske digter Friedrich von Schiller skrev i 1804 dramaet "Wilhelm Tell".
Wilhelm Tell, Swiss National Hero of Liberty. Tell was a peasant from Bürglen in the canton of Uri. He defied the Austrian authorities. On November 18, 1307 Tell was ordered to shoot an apple off his son's head with his crossbow because, he passed a hat placed on a pole by the Austrian bailiff of Uri and Schwyz Hermann Gessler, and refused to bow for the hat. He was sent to prison by Gessler, who he later killed.
Eden i Rütli.
Æbleskydningen i Altdorf.
Tell springer fra borde.
Gessler dræbes.
Flüelen
Flüelen i kanton Uri ligger i den sydlige del af Vierwaldstättersee (Luzernsøen) der er omgivet af de 4 kantoner Luzern, Nidwalden, Uri og Schwyz.
Flüelen in the canton of Uri is located in the southern part of Vierwaldstättersee (Lake Lucerne) surrounded by the cantons of Lucerne,
Nidwalden, Uri and Schwyz
.
Den Hellige Jomfru Marias Himmelfarts Kirke, Chur
Cathedral of Saint Mary of the Assumption
, Chur

Drop Down Menu

Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Kristne
højtider
Jylland 
du er hovedlandet
Jutland - the mainland
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Jelling
Monumenterne
Reformationen
The Reformation
Bayeux tapetet
Olsen-Banden
Roskilde
Domkirke
Roskilde
Cathedra
l
Ribe
Regenter
Aarhus
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Sculpture by
the Sea
Aarhus
2009, 2011
2013,
2015
København Copenhagen
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Barcelona
Fanefjord Kirke
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
 
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
Firenze
Florence
Rom
Rome
Venedig
Venice
Glasmuseet
på Murano
Domkirken i
Pisa
The Field of Miracles Pisa
Schweiz
Switzerland
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Berlin
Guareschi &
Don Camillo
Amsterdam
Jeff Koons
Frank O. Gehry Guggenheim
Bilbao
Den danske kulturkanon
Tyskland
Germany
Koldinghus
Koldinghus
Castle
Wien
Vienna
Kongelige på frimærker
Royals on Stamps
Kongelige portrætter
Isenheimalteret
Isenheimer Altar
Bergen-Belsen
Drop Down Menu
ARS longa.dk   v/Kirsten Gress