Drop Down Menu
B U R G O S   &   P A M P L O N A
Drop Down Menu
Kort over Spanien 
Burgos er en by i regionen Castilla y León i det nordlige Spanien beliggende midt på pilgrimsruten til Santiago de Compostela.


Burgoskatedralen (Catedral de Santa María), 1221-1567, der blev bygget oven på den tidligere romanske katedral, er opført i gotisk stil. I interiøret ses arbejder i renæssance- og barokstil. Arbejdet begyndte i kirkes østside. Højalteret blev indviet i 1260, derefter stod byggeriet stille i næsten 200 år.
Arkitekterne der var hovedansvarlige for byggeriet var i 1200-tallet franskmanden Enrique, der også var arkitekt på León katedralen og den tyske arkitekt Johannes fra Köln (Juan de Colonia, 1410-1481), der omkring 1440 blev inviteret af Alfonso de Cartagena (biskop i Burgos) til at lede katedralbyggeriet. Johannes fra Kölns søn Simón efterfulgte ham som katedralens chefarkitekt. Simon fra Kölns søn var arkitekten og skulptøren Francisco, hvis arbejder også ses i katedralen. I 1400-1500 tallet fik katedralen sin nuværende profil, der kom spir på hovedfacaden, lanterne over tværskibet, komandantens kapel (1482-1517) blev opført til Don Pedro Fernandez de Velasco og hans hustru Doña Mencia de Mendoza. Don Pedro var greve af Haro og Castilliens kommandør.
De seneste tilføjelser af væsentlig betydning kom til i 1700-tallet, hvor Skt. Theclas kapel blev bygget og de gotiske skulpturer ved hovedportalen blev ændret. Hovedfacaden er inspireret af den fornemmeste franske gotik, som den ses i Notre Dame i Paris og katedralen i Reims. Ud over Juan, Simón og Francisco de Colonia var fremtrædende kunstnere i katedralbyggeriet skulptørerne Gil de Siloé, Filipe Vigarny, Juan de Anchieta og skulptøren og arkitekten Diego de Siloé, støbejernskunstneren Cristóbal de Andino og maleren Sebastiano del Piombo.
I 1984 blev katedralen optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

I 1919 blev blev Rodrigo Díaz de Vivar/"El Cid" og hans hustru Doña Jimena gravsat i kirken
El Cid (ca. 1030-1099) var spansk nationalhelt berømt som muslimernes besejrer og kristenhedens forsvarer. Dog gjorde han tjeneste hos den mauriske fyrste af Zaragoza. I 1094 erobrede han Valencia fra maurerne og forsvarede sig mod det indtrængende islaminske berberdynasti (almoraviderne). 
1 Skt. Dominiks alter.
2 Skt. Jakobs alter.
3 Den gyldne trappe (Escalera Dorada) udført 1519-23 af den italienske arkitekt Diego de Siloé. Den gyldne trappe var inspiration for den franske arkitekt Charles Garnier til den store trappe i Pariseroperaen/Palais Garnier (opført 1857-74).
Til venstre for trappen ses en
hestetrukken vogn af sølv anvendt under eukaristisk procession.
4 El Papamoscas (fluesnapper, en lille spurvefugl). Statuen åbner sin mund på urets timeslag.
1 El Cids grav.
2 El Cid og hans hest Babieca.
3-4 El Cid statue, 1955, udført af Juan Cristóbal González (1896-1961).
5 Blåt skilt med Ibsskal/Jakobsskal er symbol på Ibsvejen/Jakobsvejen = Carminoen. Ibsskallen er Spaniens nationalhelgen apostlen Jakobs attribut. Skallen fra kammuslingen er almindelig langs den nordspanske kyst. Pilgrimme, der har vandret ad Jacobsvejen til Skt. Jacobs grav i Santiago de Compostela, tog skallen med som bevis på deres valfart.
Las Huelgas-klostret i Burgos
Las Huelgas-klostret i Burgos (Monasterio Santa Maria la Real de Huelgas), blev grundlagt omkring 1180 af Alfons VIII af Castilien. I 1199 blev munke af Cistercienserordenen indlemmet i klostret og det blev gravplads for den kongelige familie.
1-2 Karteuserklosteret i Miraflores uden for Burgos (La Cartuja de Miraflores) blev grundlagt i 1441.
Her findes en pragtsarkofag af Juan II og Isabella af Castilien i alabast og altertavle af Gil de Siloé.
3 Benediktinerklostret San Pedro de Cardeñas uden for Burgos. I kirken blev El Cid og hans hustru gravsat. Deres jordiske rester blev senere overført til katedralen i Burgos.
1-5 Benediktinerklostret San Pedro de Cardeñas uden for Burgos. I kirken blev El Cid og hans hustru gravsat. Deres jordiske rester blev senere overført til katedralen i Burgos.
Pamplona
Tyrefægterarenaen.

Pamplona er hovedstaden i Navarra og verdenskendt for San Fermín festivalen
Byen ligger ved de sydvestlige udløbere af Pyrenæerne tæt ved den franske grænse på den spanske højslette La Meseta ved Ebroens biflod Arga. Pamplona er verdenskendt for San Fermín festivalen der inkluderer tyreløb. Festivalen afholdes hvert år fra 6.-14. juli. Fra rådhusets balkon skydes festen i gang den 6. juli kl. 12. Dagen efter afholdes det første tyreløb. Kl. 8 slippes tyrene løs og hundredevis af mennesker løber foran dem langs ruten der slutter ved tyrefægterarenaen.

Løbene gentages hver dag til 14. juli. Løberne lægger deres skæbne i San Fermíns hånd ved at synge tre gange ved en lille statue af ham, der er opstillet i en niche på La Cuesta de Santo Domingo. San Fermín, Pamplonas skytshelgen, var formentlig søn af en romersk senator der regerede i Pamplona i det 2. årh. Fermín konverterede til kristendommen og blev præst i Toulouse, men vendte tilbage til Pamplona som byens første biskop. På en senere rejse i troens tjeneste blev Fermín halshugget i Amiens i Frankrig. Han betragtes nu som martyr i den katolske kirke. Festivalens officielle afslutning finder sted ved midnat den 14. juli, hvor folk mødes på rådhuspladsen for at afsynge "Pobre de mí" ("Stakkels mig").

 

I den amerikanske forfatter Ernest Hemingways (1899-1961) roman "Og solen går sin gang" fra 1926, fortælles om en gruppe af rodløse, desillusionerede og livshungrende unge amerikaneres hektiske og udsvævende liv i 1920'ernes Paris og Spanien. Krigen har frataget dem fremtidstroen hvilket fører til et intenst liv. I romanen beskrives tyreløbene i Pamplona.

Pamplonas Rådhus
1-3 Skulpturgruppen "Encierro" (tyreløb), 1991, udført af den spanske skulptør Rafael Huerta.
4-5 Gaderne hvor tyrene løber.
1 Paseo de Hemingway.
2-4 Buste af Ernest Hemingway.
5 Hotellet hvor Ernest Hemingway hyppig var gæst. Under Den Spanske Borgerkrig var Hemingway i Spanien som aviskorrespondent.
Bymurene og citadellet
Pamplona blev grundlagt i 74 f.Kr. af den romerske hærfører og politiker Gnaeus Pompejus Magnus/Pompejus den Store og befæstet fra første færd på grund
af dens strategiske beliggenhed ved foden af Pyrenæerne og tæt ved den franske grænse. Bymurene, der omgiver Casco Viejo (den gamle bydel), er blandt de bedst bevarede i Europa, og er i tidens løb blevet udbygget, ødelagt og genopbygget.
Renæssancefæstningsværket der påbegyndtes i 1571 under Kong Filip 2., gjorde Pamplona til landets stærkest befæstede by.
Plaza del Castillo med det femstjernede "Hotel la Perla"
Santa María la Real
Pamplonas Katedral og kloster, opført mellem 1397 og 1530 i gotisk stil. Facaden i nyklassicistisk stil er tegnet af Ventura Rodriguez (1717-1785)
1-5 Navarras Universitet (Universidad de Navarra) er et Opus Dei universitet. Det blev grundlagt i 1952 af den i 2002 helgenkårede romersk-katolske præst Skt. Josemaría Escrivá de Balaguer, der beskriver universitets mission som værende at udbrede budskabet om at arbejdet og livets almindelige omstændigheder er vejen til Gud og til at tjene sin næste og forbedre samfundet.
1 "Tramontana" ("Fønvinden").
2 Platantræer som kan kendes på den afskallende bark. Det forvredne udseende skyldes mange mange års beskæring, hvor man klipper nye skud af samme sted for at holde kronen i en bestemt størrelse.
3-4 Beboelsesejendomme.
5 San Nicolás kirke.
Drop Down Menu
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Kristne
højtider
Jylland 
du er hovedlandet
Jutland - the mainland
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Jelling
Monumenterne
Reformationen
The Reformation
Bayeux tapetet
Olsen-Banden
Roskilde Domkirke
Roskilde Cathedra
l
Ribe
Regenter
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Marselisborg
Slot
Marselisborg
Palace
Sculpture by
the Sea
Aarhus
2009, 2011
2013,
2015
København Copenhagen
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Barcelona
Fanefjord Kirke
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
 
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
Firenze
Florence
Rom
Rome
Venedig
Venice
Glasmuseet
på Murano
Domkirken
i Pisa
The Field of
Miracles Pisa
Schweiz
Switzerland
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Berlin
Guareschi &
Don Camillo
Amsterdam
Jeff Koons
Frank O. Gehry Guggenheim
Bilbao
Den danske kulturkanon
Tyskland
Germany
Koldinghus
Koldinghus
Castle
Wien
Vienna
Kongelige på frimærker
Royals on Stamps
Kongelige portrætter
Isenheimalteret
Isenheimer Altar
Bergen-Belsen
Drop Down Menu
ARS longa.dk   v/Kirsten Gress