ARS longa.dk   v/Kirsten Gress
Drop Down Menu
OLSEN-BANDEN

den lille bande med de store planer

Drop Down Menu
Kjeld og Yvonnes stue
Fotos fra udstillingen "Skide godt, Egon. Olsen-Banden på museum", Viborg Mu
Pakken med planen, som ligger på bordet, er tegnet på at Egon er kommet ud af Statsfængslet i Vridsløselille, hvor Kjeld og Benny har hentet ham i Bennys rustbunke af en Chevrolet Bel Air. Banden er igen samlet i Kjeld og Yvonnes stue i hjemmet i Valby, øllerne er trukket op, og Egon er klar til at åbne den brune pakke med sejlgarn og fremlægge sin geniale plan, der ikke kan slå fejl.
I 1968 vistes "Olsen-Banden" for første gang. I 2018 fejredes Bandens 50 års fødselsdag af Nordisk Film med en særudstilling i deres studier i Valby, hvor filmene blev optaget i sin tid. Se oversigt over de 14 Olsen-Banden film.
Kup ved højlys dag begået af luset amatør
Søndag den 7. januar 2018 kl. 12.17 blev begået et kup på udstillingen. Egons pakke blev stjålet. Overvågningskameraet afslørede forbryderen i gerningsøjeblikket. Udstillingsleder Mica Stoltze Nielsen har i bedste Olsen-Banden jargon beskrevet den kvindelige tyv som "småfed og almindelig". Kuppet var timet og tilrettelagt i og med at kvinden ankom kl. 12.17 og kl. 12.19 igen forlod udstillingen med pakken under sin frakke. Tyveriet blev anmeldt til Københavns Politi. Pakken indeholdt ikke en kupplan men nogle gamle udgaver af Kristeligt Dagblad. Tirsdag den 9. januar leverede tyven, en 67-årig kvinde fra Nordfyn, pakken tilbage til Nordisk Film efter at have fået dårlig samvittighed, da hun så sig selv som tyv på tv, hvor optagelserne af tyveriet fra udstillingens overvågningskamera blev vist. Kvinden blev sigtet for tyveri efter straffelovens §276 og erkendte forholdet.
Kriminalassistent Jensen siger i "Olsen-Bandens sidste bedrifter" (6): "Det eneste der betaler sig, dét er forbrydelse", og måske var det de ord, der affødte amatørkuppet.
Indretningen af Yvonnes stue
Møblerne og deres placering i Yvonnes stue varierer fra film til film, men stilen bevares. Der er hygge i hjemmet, der er dekoreret med billeder, fotografier og nips, der signalerer, at især nogle danske og få udenlandske seværdigheder er besøgt.
Møblementet består af en ternet sofa med broderede sofapuder, sofabord i teak med lysedug og fad, et lille hjørnebord i teak med hvid-blå kakler, en grøn lænestol med teakarmlæn og to broderede puder, en standerlampe og et tv med pynt ovenpå samt et spisebord med fire stole. På bordet ses Egons plan, tre øl, en lysedug og en skål med frugtmotiver. Gardinerne er gule og har kapper. I vindueskarmene er blomster og pynt. På gulvet er tæpper, det røde er et ryatæppe.
Billederne hænger spredt, og er ikke rettet ind efter en fast under- eller overkant, så helhedsindtrykket af stuen er noget rodet eller disharmonisk, men ser man stuen i små bidder eller sektion for sektion, er det fine små arrangementer. Eksempelvis ses mellem vinduerne et arrangement med kukur øverst, et billede i midten og herunder en platte, der er harmoni i dette enkelte "panel", men ikke hvis man betragter vinduesvæggen som helhed.
Til højre for sofaen ved siden af lampetterne hænger et negerhoved skåret i træ, som i 1950-60'erne var en folkelig dansk sløjdkunst, der var moderne i tidens indretning. Negerhovederne produceredes også som smykker i ibenholt. Negerhovedet på Yvonnes væg ser lige ind i stuens hjørne, hvilket afslører en manglende sans for det kompositoriske i indretning, det fungerer ikke helt, hovedet skulle lige drejes en omgang, så ville det virke harmonisk. Under hovedet ses et formentlig korsstingsbroderet billede i sort-hvidt, der viser familiehygge i en stue, hvor den shagpiberygende fader taler med sin søn og moderen hygger sig med kæledyrene. På væggen til højre herfor ses et blomsterportræt og herunder en platte med blomstermotiv. Det er ren hygge. Der er intet foruroligende i vægpynten. Det er et hjem på allerbedste måde. Til højre for det lille vindue ses en ophængt reolhylde med lysestage, urtepotte, porcelænsfigur af en pige med gæs og en keramikvase med kunstige roser. Under reolhylden hænger kobbertøj, øverst en æbleskivepande og nederst en juleplatte fra 1925 med motiv af Roskilde Domkirke. Til venstre for panden hænger en kakkel med motiv af en mølle. Til højre et billede af et barn, der fodrer gæs.
På chatollet af teaktræ og på Amagerhylden ovenover er der spækket med nips.
På chatollet ses bl.a. en flagstang med Dannebrog, to fotografier (formentlig Børge som lille), et ølkrus og en dukke fra Spanien, en sparegris, en porcelænselefant, en vase med naturmotiv, en redekam, et rundt porcelænsaskebæger i Kongeligt Porcelæn med motiv af Ebeltoft Rådhus, et postkort fra Miramare, en pengepostkasse, spillekort, et ølkrus i keramik fra Tyskland, en bordlampe med teaktræsfod og stofskærm, et lille porcelænsfad med Dybbøl Mølle, en oplukker med en kvindefigur i træ og en drejeskivetelefon. Flere af tingene på chatollet står på hæklede runde mellemlægsservietter og nogle på en lille broderet dug.
På Amagerhylden står følgende: Øverst en Babusjkadukke, en morter i messing og porcelænsfugle. På midterhylden: Vase med kunstige blomster, en konkylie, et cigaretbæger, Den lille havfrue, et postkort fra syden, et lerkrus og et porcelænsur. På nederste hylde: bornholmsk silderøgeri i porcelæn, to postkort, en souvenirdukke, et par hollandske træsko i porcelæn, Dybbøl Mølle som indendørs termometer, sort-hvid familieportræt i ramme (måske Kjeld som ung), figur af en Tivoligarder, stor konkylie (måske fra besøg ved Vesterhavet. Hvis man holder den til sit øre, kan man høre Vesterhavet bruse). Porcelænsskål med and og en porcelænsfigur. 
På væggen ved siden af Amagerhylden ses til venstre en platte med et Danmarkskort og en tyrefægterplakat, til højre ses en øloplukker.
På reolhylden står en bordlampe med blomstret skærm, et fotografi, en vase fra Dybbøl Mølle med en kunstig blomst i og en globus, der kan sættes til strøm.

At Danmark og de nære ting betyder noget for Yvonne fremgår af "Olsen-Banden går i krig" (10), hvor hun siger: "Man kan ikke uden videre forlade sit fædreland og de danske strande og bøgeskoven og de lyse nætter og fjernsynet og alting og bare sætte sig ned med palmer og flisegulv og perleforhæng, så er det, det ender med drikfældighed og menneskelig tragedie, så er det, man lærer hvad det vil sige at være dansk, og hvor vigtigt det er og få sin sjæl med sig og alle småtingene, potteplanterne, billederne, de seks sølvskeer, stearinlysene, askebægrene fra Dybbøl og Den lille havfrue og Tivoligarderen, alle de små nære ting som binder og giver livet mening og som gør, at man ikke føler sig så ensom og forladt ude i det fremmede".

Egon: "Jeg har en plan", vi skal bruge ..."
"Det hele er timet og tilrettelagt"... "Lad os Så komme i gang!"
Kjelds jordemodertaske med de remedier som Egon skal bruge til at åbne et Franz Jäger pengeskab: talkum, stetoskop og gummihandsker. Kort over Festung Dänemark, hvor krydset markerer, hvor generalens skat befinder sig. Dykkerhjelmen bruger Egon i sin søgning efter skatten. "Olsen-Banden i Jylland" (3).
Den røde kuffert. I kufferten til venstre ses guldbarer fra generalens skat, som blev delt efter Mads Femøres (Karl Stegger, 1913-1980) ønske: "Jeg havde tænkt mig det fordelt således, at I beholder alle pengene, og så nøjes jeg med guldet". Pengene viste sig at være falske, "Olsen-Banden i Jylland" (3).

Mingvasen, fra "Olsen-Banden ser rødt" (8), som Egon har stjålet fra Lensbaron Lövenwold (Bjørn Watt Boolsen, 1923-1998), og som Kjeld og Benny må lime sammen med Danalim, da Fie (Lene Brøndum, 1947) er kommet til at tabe den. Det viser sig, at vasen er en billig kopi "Made in Hong Kong", og Egon planlægger hævn.

Hævnen mod Lensbaron Lövenwold i "Olsen-Banden ser rødt" (8) foregår i Det Kongelige Teater i takt til ouverturen fra Kuhlaus Elverhøj, hvor lyden af hammer, mejsel, boremaskine og bomber akkompagnerer orkestret, der aldrig har spillet bedre, hvis man skal tro dirigentens (Bent Mejding, 1937) mimik. Børge bliver firet op med en elevator og snupper både kuffert og vase fra Lövenwolds medsammensvorne mens Kongesangen spilles og de står op.
Og så skal der også bruges røde sodavand til KBG (københavnske bodyguards). En pruttepude til en gæst i Harry's Bar. Et eksemplar af kommunistavisen "Land og Folk" til at give Høje Nords direktør Bang-Johansen et chok for livet. En forhammer til at smadre lygterne på en pengetransport. En legetøjstank, der kan skyde med gule ærter og et målebånd.
En hammer, et stykke kridt, Den lille havfrue, tre Tuborg, et billede af Dronningen og de to små Prinser, Amalienborg, en fiskestang, et cigaretskod, afbrændte tændstikker og nullermænd.
Kontorer
Hallandsens kontor. Kriminalassistent Jensens kontor. Franz Jäger Berlin.
Kostumer
Egons kostume er et sort stribet jakkesæt med prikket klud i brystlommen, gullig skjorte, spraglet slips og bowlerhat. Bennys kostume er brune slidte sko, gule sokker, brune bukser
der stumper, ternet jakke og lyserød skjorte og kulørt
mønstret slips samt hat.
Kjelds kostume er hvide gummisko, grå bukser, gyldenbrun fløjlsjakke, hvid skjorte, butterfly, tweedkasket, briller og en jordemodertaske.
Yvonnes kostumer er oftest stormønstrede kjoler, en stor hat og øreringe bl.a. i form af plastikmargueritter.
Hendes kjoler og tilhørende hatte er designet af kostumier Lise-Lotte Dandanel, der i samarbejde med Kirsten Winther og Erik Balling har stået for alle Yvonnes dragter. Nogle af kjolerne er syet i spraglet Marimekko stof.
Yvonnes pels som hun får til sit sølvbryllup. Frakke svt. den Egon bærer, da han spiller den store tyske bagmand i "Olsen-Banden går amok" (5). Politiets ternede jakker og trenchcoat.
Køretøjer
Bennys Chevrolet Bel Air '59, eller rettere en rustbunke, der svarer til Bennys. Bilen er lånt fra Kunsthalle Rostock, der i 2015 viste udstillingen "Mächtig gewaltig! Die Olsenbande im Museum" (Skide godt! Olsen-Banden på museum), og i den anledning fik bilen fra USA, da det ikke var muligt i Europa at finde en bil i samme elendige stand som Bennys. Børges knallert, en "PUCH".
Olsen-Bande filmene er produceret af Nordisk Film i perioden 1968-98.
Erik Balling har instrueret filmene. Sammen med Henning Bahs var han også manuskriptforfatter.
Filmens tema, der er lidt flosset i kanten, er skrevet af Bent Fabricius-Bjerre og spillet af Papa Bues Viking Jazband.
1 1968 Olsen-Banden
2 1969 Olsen-Banden på spanden
3 1971 Olsen-Banden i Jylland
4 1972 Olsen-Bandens store kup
5 1973 Olsen-Banden går amok
6 1974 Olsen-Bandens sidste bedrifter
7 1975 Olsen-Banden på sporet
8 1976 Olsen-Banden ser rødt
9 1977 Olsen-Banden deruda'
10 1978 Olsen-Banden går i krig
11 1979 Olsen-Banden overgiver sig aldrig
12 1981 Olsen-Bandens flugt over plankeværket
13 1981 Olsen-Banden over alle bjerge
14 1998 Olsen-Bandens sidste stik
Lokationer
Olsen-Banden
(1), 1968
1 Vridsløselille Statsfængsel. Forbedringshuset hvor Egon planlægger sine kup, der ofte er baseret på oplysninger fra en medindsat sagfører, der vidste for meget.
2 Designmuseum Danmark (tidl. Kunstindustrimuseum), Bredgade, København. Museet hvor det tyske klenodie kejseropsatsen er udstillet.
3 Københavns Byret. På Nytorv, foran byretten, ender Egon, Kjeld og Benny med at stå med en bananvogn.
Egons allerførste mislykkede kup er i en cigarforretning i Murergade, han ender bag lås og slå i Vridsløselille Statsfængsel, løslades, modtages af Kjeld, Benny, Børge og lillesøster (i barnevogn) og køres til stamværtshuset, hvor glædespigerne venter herunder Egons Connie (Grethe Sønck, 1929-2010), der senere går Banden til hånde og kører rundt i en stor sort bil med røde fælge og røvballegardiner. Egon har en plan til 12 millioner, den tyske kejseropsats, hvor en kejser efter sigende skulle have opbevaret sit gebis, er på udstilling i København, og den skal Banden have fingrene i til trods for, at den er omgærdet af omfattende sikkerhedsforanstaltninger samt overvåges af den klodsede kriminalassistent Mortensen (Peter Steen, 1936-2013). Når kuppet er veloverstået er planen at flygte til Mallorca. Der går selvfølgelig koks i planen fordi Bennys bil løber tør for benzin på vej til lufthavnen.
Olsen-Banden på spanden
(2), 1969

 

1 Politigården i København på Polititorvet 14, hvor socialrådgiveren Bodil Hansen (Ghita Nørby, 1935) gennemgår Egons sagsakter assisteret af kriminalassistent Mortensen (Peter Steen, 1936-2013). I senere Olsen-Banden film har kriminalassistent Jensen (Axel Strøbye, 1928-2005) et usselt kælderkontor på Politigården.
2 Bennys fordrukne bror Dynamit-Harry (Preben Kaas, 1930-1981) i aktion.
3 Banden med en cellokasse, der indeholder kronjuvelerne.
Egon forsøger at røve en bank iført elefanthue og bevæbnet med vandpistol, men en anden bankrøver (Paul Hüttel, 1935) er kommet ham i forkøbet, og Egon ender i fængsel. Efter endt ophold skal Egon resocialiseres, og det er han med på ikke mindst fordi, det er en ung smuk dame, socialrådgiveren Bodil Hansen, der skal tage sig af ham, og Egon viser sig fra sin kreative side ved at forære Bodil en træhest, som han har skåret i fængslet. Egon får fast arbejde på en boldfabrik, hvor også Benny og Kjeld får ansættelse. Kelds fastansættelse motiverer Yvonne til at købe på afbetaling, for der er ingen problemer med at låne, når ens mand har en fast indtægt. Imidlertid går der koks i Bandens ansættelse på fabrikken, og de får rengøringsjob i Nationalbanken, og bliver mistænkt for et kup begået af en amerikansk mafiabande, der har hugget kronjuvelerne, der opbevares der. For at blive renset for mistanke, må Banden hugge kronjuvelerne fra mafiabossen Serafino (Harold Stone, 1913-2005), men han vil naturligvis have sine juveler tilbage, og sætter nogle lejemordere til jagte Olsen-Banden. Juvelerne er havnet i nogle cellokasser. I denne film ses Bennys fordrukne bror Dynamit-Harry for første gang, og han går Banden til hånde.
Olsen-Banden i Jylland
(3), 1971

 

Bunkermuseum Hanstholm, Olsen-Banden bunkeren, næsten. Egon ses i kanonbunker 4, dvs. en tilsvarende bunker. "Olsen-Banden i Jylland" er optaget i og omkring Thy ved Vigsø Bugt og i Hanstholm.

1 Krægpøtvej 171, Vigsø ved Hanstholm. Her bor Mads Femøre (Karl Stegger, 1913-1980), der med sit jyske handelstalent hjælper Banden for selv at score kassen, og hvor hans medhjælper Betterøv kvaser den ene bil efter den anden.
2 De sorte huse i Agger hvor Olsen-Banden hugger et lokomotiv.
Egons nye plan betyder, at Olsen-Banden skal "udenlands", helt til Jylland, efter generalens skat, som er opbevaret i en bunker, og som de bare lige kan tage over at hente. I en stjålen gammel spand, hvor de kan have alt det grej som Yvonne vil have med, kører de afsted til det fremmede. Blandt det de har medbragt er en globus, så Yvonne kan se, hvor langt væk de skal. Til hendes store forbavselse, kan de ikke købe toldfrit på færgen. Da de ankommer til stedet, hvor bunkeren skulle ligge, søger de forgæves efter den, Yvonne bliver forbrændt af solen, og Bennys bil brænder sammen, men til alt held kommer Betterøv dem til undsætning med en kranvogn og kører dem til skrothandleren Mads Femøre i hvis ragelse Egon finder rester fra tyskerbunkerne, og på stranden bunkeren med generalens skat, der bare skal hentes. Nu da Egon har styr på tingene, må de tage det roligt og ikke vække opsigt blandt lokalbefolkningen, der imidlertid står og glaner undrende ud af vinduerne, da Banden går en tur i den lille by. De sælger deres bil til Mads og lejer af ham, til ågerpris, en faldefærdig rønne af et sommerhus. Og så går jagten ellers ind på skatten, som ikke alene Egon kender til, men det gør både Mads Femøre, vognmandens hjemkomne Karina (Helle Virkner, 1925-2009) og hendes charmør af en ven, en småsvindler ved navn Rico (Willy Rathnov, 1937-1999). Egon har en plan, men det har Mads Femøre også, han lader de tovlige københavnere arbejde for sig og låner dem, efter at have skudt Kjeld i rumpetten aftenen forinden, sin bil og det nødvendige udstyr såsom en gennemhullet las af en dykkerdragt og lappegrejer til at fikse den med. Da nu Egon har fundet ud af, hvor skatten befinder sig, må han sande, at den ikke er lige til at nuppe, men der må sprænges hul i muren til rummet, hvor den er, og Bandens sprængningsforsøg får det militære område, bunkeren ligger i, til at ryste. Rico har ikke heldet med sig, selv om han bortfører Børge. Det ender med at skatten bliver delt mellem Banden og Mads Femøre, der nøjes med guldet. Først da Banden sidder på Krabbes Konditori, og Børge vælter en sodavand over pengesedlerne, finder de ud af, at de er falske.
Olsen-Bandens store kup
(4), 1972

 

1 Onkel Toms Hytte/købmandsbutikken lå på Folke Berndadottes Allé 31 på Østerbro og blev betegnet "Onkel Toms Hytte" eller "Dragehuset". Huset blev opført i 1904-05 af den tyske jøde Louis Islin (d. 1922) som skibsprovianteringshandel. Efter Islins død var der købmandsforretning frem til 1925, herefter tobaks- og vinforretning frem til 1970'erne og senest en forretning med damelingeri. I 2009 blev huset revet ned og genopført i 2010 på Bjerregårdsvej 16 i Valby.
2 Gefionspringvandet. Kjeld og Benny handler på egen hånd mens Egon sidder i fængsel. De begår indbryd i en købmandsbutik, og det går selvfølgelig galt, og det er Kjelds skyld, da han snupper en dåse fiskeboller og hele opsatsen med konservesdåser vælter. De flygter og jages af købmanden, og skjuler sig i Gefionspringvandet, hvor de må sidde i tre timer, da købmanden, der står og læner sig op af springvandet, udviser stor tålmodighed.
Egon har en plan, 4 millioner i brugte uregistrerede danske sedler lige til at gå til, skal hugges fra en pengetransport. Der er hårdt brug for pengene hos især Kjeld og Yvonne, for Børge skal konfirmeres. Kuppet lykkes, og nu er det så med ikke at føre sig frem som millionærer.

Den rivaliserende bande Kongen (Arthur Jensen, 1897-1981) og Knægten (Poul Reichhardt, 1913-1985) læser om kuppet og Kongen ved med det samme, at Egon Olsen står bag, og Knægtens søster Sonja (Annika Persson), hvis eneste replik er "hjælp", følger efter Banden ud til badeanstalten Helgoland, hvor Egon, Kjeld og Benny nyder det i det sulfolugtende bassin, og Benny, der snakker om sol, palmer og kællinger ser et glimt af Sonja. Kufferten skifter ejermand, og Kongen og Knægten logerer sig ind på Hotel Sheraton og lever i sus og dus. Egon har fundet ud af at Kongen har skjult pengene i en bankboks under mærket "Bernina", han sætter politiet på sporet og får byttet pengekufferten om med en kuffert magen til, der er fyldt med telefonbøger, og som politidirektøren på tv viser frem til den ventende befolkning herunder "Den gamle idiot" alias Kongen, som Egon har telefoneret til.
Olsen-Banden går under jorden, dvs. opholder sig i en vindblæst hytte ved lufthavnen i Kastrup, hvor Yvonne får tid til at skrive på Børges konfirmationssang. Kriminalbetjent Mortensen (Jesper Langberg, 1940-2019), der har kludret rigeligt i det i forvejen ved at gøre sin overordnede til grin i bl.a. tv, opdager Bandens skjulested, men bliver holdt tilbage af havnepolitiet. Det ender med, at Sonja stikker af med alle pengene, og på Sheraton må Kongen og Knægten vaske op for at betale for hotelopholdet. Og Egon kommer selvfølgelig i fængsel, hvor han så kan udtænke sin næste plan.

Olsen-Banden går amok
(5), 1973

 

1 Paladsteatret hvor Dynamit-Harry forkludrer Egons kup.
2 Quists købmandsbutik i Brønshøj, hvor Kjeld og Benny er lagerchef og juniorchef og Bennys Ragna (Birgitte Federspiel, 1925-2005) sidder ved kassen.
3 Egon som den store tyske bagmand fra Düsseldorf.
Bandens første kup i filmen foregår i Paladsteatret, og uden Egons vidende har Benny arrangeret, at hans fyldebøtte af en bror, Dynamit-Harry, kan være med, og han får ødelagt kuppet, og Egon ender i fængsel og bliver ved lødsladelsen modtaget af Dynamit-Harry, der har drukket sin sidste pilsner. Mens Egon har siddet inde, har Kjeld og Benny fået fast arbejde som lagerchef og juniorchef i et gammelt velrenommeret firma hos Bennys kæreste Ragnas far købmand Quist (Ejner Federspiel 1896-1981), der hellere så, at hans datter fandt en akademiker, for de tjener så gode penge. Så nu er Egon alene, siger han, men Dynamit-Harry, der trakterer Egon med en grøn Carlsberg sportsvand og en flosset cigar siger, at Egon har ham. Da Egon skal bruge kontanter til at finansiere sit kup til mellem 6-10 millioner i sorte kontanter, tager han mod Harrys gave til ham, et pengeskab, hvis ejer er skidefuld af penge, hvilket pengeskabet ikke er, men indeholder rabatmærker, værdikuponer, kaffelotteri og en tom cigarkasse og tilhører Bennys svigerfar, der får anholt Kjeld og Benny for tyveri, da de er på overarbejde netop den aften, hvor Egon er brudt ind i hans butik. Egon får befriet Kjeld og Benny og nu er de sammen om Egons største plan nogensinde, der skal foregå i huset på Christianshavn, H.C. Hallandsens dybfrostfirma, der udadtil er et helt legalt foretagende, men indadtil camouflage for smugleri over grænserne, og i Hallandsens kontor i huset opbevares millionerne i et hypermoderne pengeskab, som Egon har fået koden til fra en medindsat sagfører, der vidste for meget. Så nu handler det om at trænge ind i firmaet og undgå alarmsystemet og politiet, der også er på sagen, så venter belønningen i form af at sidde i palmernes skygge på Mallorca. Firmaets alamsystem skal tjekkes, og det gør Banden med Egon klædt ud som den store tyske bagmand fra Düsseldorf, der med sit myndige "Bitte, bitte, bitte" får Halladsens sekretær til at åbne til kontoret og afsløre hvordan alarmsystemet funktionerer. Før det uigenkaldelige store kup skal løbe af stablen tager Banden hjem til Kjeld, hvor der er kommet besøg af købmand Quist og Ragna, der har savnet sin Bennymand, der bliver tilgivet af Quist, der mener, at Benny kan redde hans skrantende forretning, hvilket får Benny og Kjeld til at stikke af og lede efter Egon, og de finder ham lukket inde i et fryserum, som Dynamit-Harry må springe ham fri af hvilket lykkes, da Harry transporteres til fryserummet i en ølbil, og tømmer et par flasker under turen. Den gennemfrosne Egon tøes op hjemme hos Kjeld og Benny, hvor politiet møder op, da de har brug for professionel hjælp fra Egon til at åbne Hallandsens pengeskab, og ved synet af ordensmagten smider Benny kufferten med pengene ud af vinduet, og de lander i en affaldsspand, og ender på forbrændingsanstalten, hvor de går op i sort røg. Flyet til Mallorca vipper voldsomt fra side til side, og det kan kun skyldes, at Egon er gået grassat, da Kjeld og Benny har fortalt ham, at de desværre ikke har millionerne.
Olsen-Bandens sidste bedrifter
(6), 1974

 

1 Egon er kommet til Schweiz for at åbne et Franz Jäger pengeskab for Hallandsen og er imponeret over det bjergrige land "Viele Berge in Schweiz muss Ich noch sagen".
Egon og Holm-Hansens
(Bjørn Watt Boolsen, 1923-1998) mand i Schweiz hr. Ziegelhofer (Freddy Koch, 1916-1980) kører ved Zürich Søen, og de passerer huset med det røde bindingsværk på Seestrasse 2 i landsbyen Feldbach i kommunen Hombrechtikon i kanton Zürich.
2 Kjeld og Benny bryder ind i telefonkiosken på Kongens Nytorv for at stjæle pengekassen og får solgt pornoblade til tre fulde nordmænd.
3 Børsen bytter Sheiken af Abradan (Alf Andersen, 1928-2010) sine 15 millioner Dollars om med Bedfordiamanterne. Fra tårnet slipper Kjeld balloner løs som signal til at Sheiken forlader bygningen.
4 Knippelsbro hvortil Egon ankommer i en stjålet HT-bus med Benny som chauffør og hugger den fine kuffert med Bedforddiamanterne fra Sheiken af Abradan mens broen er oppe, så Børge kan sejle igennem i en lille jolle med høj rigning toppet af en flagstang med Dannebrog, som Banden har hugget i en kolonihave.
Banden og Yvonne og Børge er endelig kommet til Spanien, og til trods for at alt ifølge Benny er skidebilligt, mener Egon at Kjeld og Benny og især Yvonne tér sig som grever og baroner, og for at betale regningen må der skaffes penge og Egon bryder ind i Grise-Hansens (Palle Wolfsberg, 1931-2019) pengeskab, mens Benny holder vagt. Kjeld, Yvonne og Børge tager for sig af "Los fiskos, los salatos, los kotelettos, los vinos blankos og los coca-colos", som Yvonne bestiller på Grise-Hansens restaurant. Egon bliver taget på fersk gerning takket være Yvonne, der vil overbevise ham om, at Johan og Roderick, som hun har mødt på stranden, er tyrefægtere og derfor dukker op sammen med dem midt i Egons kup: "Kan du se jeg havde ret, det er tyrefægtere", men nej, de er politibetjente og arresterer Egon, der ender i fængsel i Vridsløselille.

Da Egon bliver løsladt står Benny, Kjeld og Børge som sædvanlig klar med flag og jubelråb, men for næsen af dem bliver Egon afhentet i limousine af vekselerer J.M.R. Holm-Hansen Jr. der hyrer ham til i Hallandsens villa i Schweiz (som ligger i Klampenborg) at åbne et Franz Jäger pengeskab hvori Bedforddiamanterne befinder sig. Egon ankommer på første klasse med Swissair til Zürich og Hallandsens mand i Schweiz møder ham, og de kører til villaen. Holm-Hansens medsammensvoren tager røven på Egon, der rejser hjem til Danmark skjult på toilettet i Alpeekspressen.

Mens Egon er i Schweiz begår Kjeld og Benny et kup i kiosken på Kongens Nytorv.

Hjemkommen kræver Egon hævn, og ved at Sheiken af Abradan kommer til København i anledning af den internationale valutakonference. Sheiken har medbragt 15 millioner Dollars til at købe Bedfordiamanterne for, og på Børsen skal ombytningen finde sted, og da sheiken er på vej fra Børsen til lufthavnen slår Banden til midt på Knippelsbro, hvor Egon hugger den fine kuffert med diamanterne.
Egon vil afpresse Holm-Hansen og vil vise ham, at han har diamanterne, men i stedet får han vist ham en bunke souveniers, som Yvonne har byttet diamanterne om med. Diamanterne har hun placeret i et skuffemøbel, som er blevet afhentet af en marskandiser, og Egon får et chok og går i barndom. Kjeld og Benny tager sammen med "lille Egon" hen til marskandiseren for at købe møblet tilbage, og Egon bliver kidnappet af Bøffen, der går Holm-Hansens ærinde. Det lykkes Kjeld og Benny af redde Egon, der af Bøffen er blevet placeret i et stort trækar, der er fyldt op med cement, så Egon står så godt fast, at han kan sænkes i havnen. Da Egon er kommet til sig selv igen, har han endnu en plan, som går ud på at Kjeld og Benny forklædt som betjente og med Egon som delinkventen (af Benny kaldet "dilettanten") konfronterer Holm-Hansen, der afhøres af Benny, mens Egon stjæler de tre kufferter med millionerne fra hans pengeskab. Det er lige ved at gå galt, da Holm-Hansen får øje på Bennys gule sokker og stærkt betvivler, at han er betjent, men det lykkes Banden at slippe væk og Holm-Hansen tilkalder politiet, som i hans pengeskab finder Bedforddiamanterne. Banden og Yvonne og Børge kan nu tage til Mallorca som millionærer.

Olsen-Banden på sporet
(7), 1975

 

1 Rangergrisen, fra 1953, Danmarks Jernbanemuseum, Odense, som Banden bruger til at transportere Franz Jäger boksvognen med guldbarrerne.
2 "Det gule palæ" er nu bevaret i på Jernbanemuseet Gedser Remise på Falster. Kontroltårnet stod i mange år på baneområdet på Københavns Hovedbanegård. Børge er trafikelev i de daligstueagtige omgivelser i tårnet hos trafikinspektør Brodersen (Helge Kjærulff-Schmidt, 1906-1982) og trafikassistent Godtfredsen (Paul Hagen, 1920-2003).
Banden bor nu i Spanien i villa med palmer, flisegulv og perleforhæng og får morgenbrød bragt fra fædrelandet, men Egon er blevet en fedterøv og passer godt på den røde kuffert med pengene, som han har lænket til sig, og som Bøffen får hugget fra ham, da Banden holder siesta og Egon flyder på en luftmadras i svømmepølen, som Bøffen tømmer for vand.
Egon er igen i fængsel, men kommer ud to måneder før tid på grund af god opførsel, og mens Egon har siddet inde har Kjeld og Benny beskæftiget sig som henholdsvis lirekassemand og gadesælger af grinemaskiner. Børge skal ansættes i ØK og Yvonne er gået til kriminalassistent Jensen for at få de penge tilbage, som ærlig og redeligt blev stjålet fra dem i Spanien. Egon ved at pengene er blevet omsat til guldbarrer af firmaet Multi-Scan og skal sendes af sted til Schweiz i en pansret godsvogn fra Franz Jäger, og Banden skal have fat i godsvognen, hvilket de får ved at hente den med en stjålen rangergris og transportere den til havnen hvor den gule spand af en Hanomag, som Benny har skaffet står klar. Nu skal Kjeld og Benny bare læsse guldbarrerne over på ladet, og vognen braser sammen og Banden flygter, da politiet dukker op. Der er stor glæde hos trafikinspektør Brodersen over etaternes samarbejde, og at kunden nu kan få sin godsvogn tilbage. Egon søger efter godsvognen på baneterrænet, men bliver gokket af Bøffen, der kommer ham i en kasse, der skal sendes til Australien, men Egon bliver befriet af Kjeld og Benny. Egon har endnu en plan, som kræver hjælp fra Børge, der skal foregive at være trafikelev hos Brodersen og Godtfredsen, og det behager trafikiinspektør Brodersen, at Børge bor i Valby, og at hans far kører meget med tog. Vognen med guldbarrerne skal kobles fra togstammen, og Banden får både den og en udflugtsvogn med politiet om bord koblet fra. Vognen med kriminalassistent Jensen (Axel Strøbye, 1928-2005) og hans kolleger køres ind på et sidespor. Imidlertid er der kludder i togtiderne, som Egon har lært udenad, men ikke taget højde for sommerkørerplanens ikrafttræden, hvorfor Egon må kortslutte en sikringskasse for at få arbejdsro, og Børge får senere ros for at opdage "fejlen". Det ender med at Banden beholder guldbarrerne, selv om de har haft Bøffen i hælene. Egon har for en kort stund et flot kontor som bestyrelsesformand for Dovre Oil, som han har købt aktiemajoriteten i, men så får han besøg af en mand fra skattevæsenet (John Hahn-Petersen, 1930-2006), der ikke kan se at handelen figurerer i regnskabet, og Egon ryger i fængsel for skatteunddragelse.
Olsen-Banden ser rødt
(8)
, 1976

 

1 Borreholm, det faktiske Vallø Slot, skal Egon stjæle den originale Mingvase fra Lensbaron Lövenwold (Bjørn Watt Boolsen, 1923-1998).
2 Mindeankret, Nyhavn, hvor Banden står og ser over på Det Kgl. Teater, det pæne sted, som Kjeld siger, og hvor Egon remser op hvilke remedier, der skal bruges til kuppet på teatret.
3 Det Kgl. Teater hvor kuppet løber af stablen til ouverturen til Elverhøj.  
4 Jesuskirken i Valby hvor Børge og Fie (Lene Brøndum, 1947) bliver gift. De nygifte og Egon kører fra kirken i en hvid karet til Politigården hvor Egon regner med at få en dusør for den originale Mingvase, som skal være hans gave til brudeparret, men Fie får vasen slået i stykker. Alligevel får parret en bryllupsgave, og det er kufferten med pengene, som er blevet byttet om med kufferten med Børge og Fies tøj.
Egon kommer ud fra fængslet, og efter modtagelse af Kjeld og Benny kører de hjem til Kjeld, hvor Yvonne kan oplyse, at Børge har fundet en pige, Fie, og gjort hende fortræd og bragt hende i ulykke, og Kjeld skal være bedstefar. Egon har en plan, der ikke er noget kup, men en oplevelse for livet, de skal hente en Mingvase for Lensbaron Lövenwold, som Fie får smadret og som Kjeld og Benny må lime sammen. Imidlertid viser det sig, at Mingvasen som Egon ved solopgang afleverer til baronens chauffør er en billig kopi made in Hong Kong. Egon kommer i fængsel igen. Kjeld og Benny forsøger sig på egen hånd med et kup, der mislykkes, og så tager Yvonne affære, hun bliver, efter at have talt med psykologen Mathias Gali (Claus Nissen, 1938-2008), Egons lovformelige værge, og får ham løsladt. Nu skal den originale vase stjæles, og den befinder sig på slottet Borreholm i et pengeskab fra Francis Hunter, fremstillet i Birmingham i 1878, og kuppet skal foregå når baronen holder jagt og byder på udsøgte retter leveret af Maxim Transportable, og hvor den nederlandske opkøber vil være tilstede. På slottet bliver Egon muret inde i fangekælderen og befriet af Kjeld og Benny, og jagten på vasen fortsætter på Det Kongelige Teater, hvor Banden bryder væggene mellem kunstarterne ned til ouverturen til Elverhøj. Børge bliver firet op med en elevator og snupper både kuffert og vase fra Lövenwolds medsammensvorne mens Kongesangen spilles og de står op. Børge og Fie bliver gift og ender med at flyve til Mallorca med alle pengene.
Olsen-Banden deruda'
(9), 1977

 

1 Kongens Nytorv, v. Charlottenborg, hvor Benny tømmer en parkeringsautomat.
2 Hovedbanegården, hvor Egon gemmer kufferten.
Da Egon kommer ud af fængslet har Benny fået ny bil (Citroën CX), tror han, men den viser sig at tilhøre Bandens nye leder Yvonnes nevø Georg (Claus Ryskjær, 1945-2016), en ung mand med forstand på computere, og som nu tager styringen til Egons store irritation. Georg har planlagt et kup, som Egon saboterer ved at sætte et søm i hans computer, og Georg får et nervøst sammenbrud. Så nu kan Egon endelig træde ind på sin rette plads som leder og med en plan, der drejer sig om 30.000 tons smør, som er i et tog i Anderswo (banelegeme ved Ålborg), og er EF's smørpukkel, og som Holm-Hansen (Bjørn Watt Boolsen, 1923-1998), der er i kompaniskab med Hallandsen (Alf Andersen, 1928-2010), vil videresælge til Rusland efter at have købt den for sorte penge. Hallandsen kommer, påført falsk overskæg, til København, og Banden hugger pengene fra ham, som Egon gemmer i en boks på Hovedbanegården. Opgaven med at få Egon til at forsvinde og blive helt væk giver Holm-Hansen til Mester Hansen (Paul Hagen, 1920-2003) og Bøffen, hvilket glæder Mester Hansen, der gerne vil have bugt med Egon og hans bande, der altid har ført sig frem. Mester Hansen får fat i pengene og Holm-Hansen anbringer dem i en boks i den danske afdeling af Verdensbanken, hvor Egon, med hjælp fra Georg, bryder ind med held trods stort besvær. Banden gemmer pengene i et Møntvaskeri, hvor Yvonne får startet vaskemaskinen og får pengene forvandlet til nullermænd. 
Olsen-Banden går i krig
(10), 1978

 

1 Københavns rådhus. "Bøffen" og "Den sorte Baron" (Edward Fleming, 1924-1992) placerer Egon på en afsats på rådhusets tårnur, så han kan tænke sig om, og han er i fare for at urets store viser skubber ham ned. Heldigvis kommer Keld og Benny ham til undsætning. Keld hænger i den lille viser for at få den store viser til at bevæge sig væk fra Egon, men da Yvonne har sat ham på slankekur, kan han ikke enemand få viseren til at flytte sig, så Benny må også op at hænge og dingle i viseren.
En overdimensioneret kopi af rådhusuret blev opført til scenen.

2 Absalons rytterstatue. Banden jagter "Den sorte Baron" under hans sightseeingtur i København, og ved rytterstatuen af Absalon forsøger Kjeld at nuppe baronens lille sorte taske.
3 Rosenborg Slot, "Den sorte Barons" sightseeingtur.
4 Den lille havfrue, "Den sorte Barons" sightseeingtur.
5 Amalienborg Slot. "Den sorte Barons" sightseeingtur. På Amalienborg Slotsplads lykkes det Benny at distrahere "Den sorte Baron". Benny har medbragt en kikkert og påstår at kunne se "Das Königin daoppe ... hold da maule, hast du gesehen ... Badenzimmer von das Königin ... splitternagen das muss du fandeme se" og "Den sorte Baron" har sluppet sin lille sorte taske for at kunne holde sin kikkert. Og tasken nupper Kjeld.
Egon er godt gal, da han bliver løsladt til nar og grin, fordi Dronningen har fødselsdag, og han forsøger at løbe ind ad fængselsporten igen, men bliver smidt ud. Han har ingen plan, for han skulle have haft et møde med en landsretssagfører, der dagen efter skulle overføres for Horsens. Da Egon ingen plan har, så må Banden i mangel af bedre bruge Bennys plan. Yvonne har fået stor forståelse for Egon, fordi hun har fået arbejde, og fundet ud af, at det kun kan betale sig at arbejde, hvis man er millionær. Egon laver koks i Bennys plan fordi han er nødt til at komme i fængsel. Da Egon kommer ud igen er Benny godt sur og siger, at han stikke sin plan skråt op. Egon har fundet ud af, at EF har en plan, "Operation Daisyland", som skal gøre Danmark til EF's nordlige ferieregion, og som den tyske ferieindustri gerne vil have fingre i. Planen for "Operation Daisyland" er på mikrofilm, som opbevares i Rigsregistraturen. Da Banden har hugget filmen afleverer Egon den til rådgivende ingeniør Bang-Johansen (Bjørn Watt Boolsen, 1923-1998), der har kontor på Rådhuset, og da Egon afslører, at han ved, at filmen indeholder generalplanen for Danmarks opdeling i udnyttelseszoner, går det op for Bang-Johansen, at Egon ved for meget, og Bøffen skal skaffe Egon af vejen, og ved som altid "lige præcis hvordan" og forsøger at forgive Egon med gas, men Kjeld og Benny redder ham. Da Egon kommer til sig selv, har han en ny plan, som går ud på at slå til mod "Den sorte baron", der lander i lufthavnen i et lille privatfly og medbringer pengene til køb af filmen. Det lykkes Egon at stjæle baronens kuffert, og den vil Bang-Johansen have tilbage og sætter politiet på sagen, og samtidig får Bøffen og baronen hugget kufferten fra Egon. Banden sætter efter "Den sorte Baron", for at snuppe hans lille sorte taske med filmen, mens hans beser Københavns seværdigheder, og det lykkes på Amalienborg Slotsplads. Nu kan Egon så ringe til Bang-Johansen og fortælle, at han har filmen, og den skal han vise frem for bestyrelsen. Imidlertid er det ikke generalplanen, der er på filmen, men Kjeld og Yvonnes feriebilleder fra da de gik i vandet i Solrød. Da Egon vil hente den rigtig film bliver han gokket af Bøffen, og af ham og baronen bundet fast til rådhusuret og kun befriet, hvis han har noget at fortælle, men til alt held lykkes det Kjeld og Benny af redde Egon fra at blive mast under den store viser. Bang-Johansen bliver sigtet for forbrydelser mod nationen, da politiet finder filmen i hans pengeskab, indtil de opdager, at det er feriebillederne fra Solrød, og kriminalassistet Jensen bliver fyret uden pension. Politibetjente ankommer til Jensens kontor med Egon og kufferten med pengene, som bliver byttet om med Jensens kuffert, der nu kan tage til Canada for at fiske i stedet for til Langelinie. Egon smadrer et butiksvindue der har udstillet porcelæn fra Bing og Grøndahl og ryger i fængsel.
Olsen-Banden overgiver sig aldrig
(11), 1979

 

1 Magasin du Nord, som Egon bliver ejer af et kort øjeblik.
2 Tuborgflasken, som ses, da Banden stjæler en gaffeltruck til at hejse Bang-Johansens (Bjørn Watt Boolsen, 1923-1998) bil op med.
3 Manneken Pis, skulptur i Bruxelles, der får Kjeld til at træde af på naturens vegne.
4 Villa (Norgesmindevej 27, Hellerup), hvor Egon kommer ind ad stuevinduet ved at blive løftet op af kampvognens kanon.
Filmen begynder med at Egon åbner et pengeskab, der skulle indeholde kontanter, men Kjeld opdager, at der er et sørgeslør omkring billedet af direktøren, og firmaet har således få ny direktør, der ikke ligger inde med kontanter, og han opdager Banden og Egon ryger i fængsel.
Da Egon bliver løsladt har han som sædvanlig en plan, han vil ind i forretningsverdenen og være storaktionær i Magasin du Nord, hvilket passer Yvonne godt, da Børge skal være far, og man i Magasin kan få alt, hvad et lille barn skal bruge. For at få fat i aktierne skal Banden begå indbrud hos firmaet Daninvest, der har rod i regnskaberne, og det vil Egon afsløre overfor vekselerer Bang-Johansen og hans kollega Hallandsen (Peter Steen, 1936-2013), der skal sørge for, at Egon får aktiemajoriteten i Magasin. Imidlertid går det ikke som planlagt, for lige efter Egons overtagelse annoncerer Magasin med ophørsudsalg, og der må gøres noget. Bang-Johansen tager til Bruxelles for at placere aktierne i EF's hovedkvarter. Da Bang-Johansen er på vej til lufthavnen får Banden ham stoppet ved at løfte hans bil op på en gaffeltruck, de har hugget på Tuborg, så Egon kan åbne bagagerummet fra den afsats, han har placeret sig på og hugge kufferten. Bang-Johansen kontakter Hallandsen, der får Bøffen til at kidnappe Egon og forsøge at sprænge ham i luften i en grusgrav, men Kjeld og Benny redder ham. Herefter tager Banden til Bruxelles efter aktierne, og får dem hugget fra en boks, hvor en katolsk vagt (Buster Larsen, 1920-1993)distraheres af en sømandsballon, og Kjelds medbragte flødeskumskager sætter rullemarie i sving. Da Banden er tilbage i København får kriminalassistent Jensen (Axel Strøbye, 1928-2005) fat i kufferten, som Egon er kommet for at aflevere til Hallandsen. Næste mulighed for at få fat i kufferten er i ministerens privatbolig, hvor Jensen skal holde øje med den, men må slippe den af syne, da han vælter et askebæger og bliver sat til at støvsuge af ministerens portvinsdrikkende hustru (Vera Gebuhr, 1916-2014), der har rengøringsvanvid, og imens bliver kufferten hugget af Egon, der er løftet op til stuevinduet siddende på kanonen på en stjålne kampvogn, der er blev åbnet med en fødetang, da Benny er kommet til at tage en rigtig jordemodertaske med sig i stedet for Kjelds taske, da de kørte Kjeld til fødeklinikken. Da Egon dagen efter møder op hos Hallandsen viser det sig, at de stjålne dokumenter ingen værdi har, for Danmark vil ud af EF. Egon ryger i fængsel. Magasin du Nord genåbner og Yvonne får en barnevogn med flæser til sit barnebarn, lille Kjeld.
        Egon, Benny, Keld m.fl.
Ove Sprogø (1919-2004): Egon Olsen
Temperamentsfuld cigarrygende bandeleder. Sidder stort set altid i fængsel efter at en af hans geniale planer som sædvanlig er mislykket. Kjeld og Benny får så hatten passer, hvis de har kludret i det: "Det er det samme hver gang. Man har en plan, en genial plan! Og så er man omgivet af hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere. Talentløse skiderikker, impotente grødbønder, og Socialdemokrater!"
Egons påklædning er sort stribet jakkesæt, klud i brystlommen, gullig skjorte, spraglet slips og bowlerhat. Han bærer et armbåndsur, der har set bedre dage samt en stor ring på højre lillefinger.
Egon har ingen damebekendtskaber. Kun i
"
Olsen-Banden" (1) har han en relation til Connie (Grethe Sønck, 1929-2010), der styrer bordellet, der holder til på etagen over stamværtshuset.
Morten Grunwald (1934-2018): Benny Frandsen.
Bandemedlem. Benny er Bandens chauffør og tekniske geni, der bl.a. med sit specielt tilvirkede stykke værktøj "dimsen" kan dirke døre m.v. op. Han tilkendegiver sin begejstring for Egon som Bandens leder med "Skide godt Egon".
Bennys påklædning er brune slidte sko, gule sokker, brune bukser der stumper, ternet jakke, lyserød skjorte og kulørt mønstret slips samt hat. I "Olsen-Banden overgiver sig aldrig" (11) bliver Bennys sko pudset ved et uheld af en portvinsdrikkende ministerfrue (Vera Gebuhr, 1916-2014) med rengøringsvanvid.
I
"Olsen-Banden" (1) bliver Benny forlovet med Ulla (Lotte Tarp, 1945-2002) og skal være far. Ellers er han single til han i "Olsen-Banden går amok" (5) møder købmandsdatteren Ragna (Birgitte Federspiel, 1925-2005) til et enkebal på Damhuskroen, hvor der var strømafbrydelse. Ifølge Børge må det være som at vælte med en knallert at gå i seng med hende. Benny dropper Ragna, da det viser sig, at hendes far (Ejner Federspiel, 1896-1981) har fået den opfattelse, at Ragnas Bennymand er godt ved muffen og kan bidrage til at få hans skrantende forretning på ret kurs. Bennys interesse for kvinder fremgår af hans sprogbrug så som "Sol og palmer og kællinger", som han ser som belønning når et kup er fuldført. I "Olsen-Bandens sidste bedrifter" (6) er Banden samt Yvonne og Børge omsider kommet til Spanien, og her jagtes Benny af en dame (Lily Weiding, 1924-2021), som med sit "Juhuu, hr. Frandsen" får Benny til at forsvinde i en fart.
Poul Bundgaard (1922-1998): Kjeld Jensen
Bandemedlem. Kjeld er en bekymret natur, siger gerne "Er det farligt?" når Egon fremlægger sine kupplaner. Og "Ja ja ja ja jeg skal nok", når han er nervøs ved en situation.
Kjelds påklædning er hvide gummisko, grå bukser, gyldenbrun fløjlsjakke, hvid skjorte, butterfly og kasket. Han bærer briller. I sin jordemodertaske, som han altid har med sig, har han Egons remedier.
Selvom Kjeld synes underkuet af både Egon og Yvonne, så er han bevidst om, at det er Yvonne, der holder sammen på det hele på sin måde og med fornuft. I "Olsen-Banden ser rødt" (8) belærer Kjeld Børge om kvinder: "Kvinder er ikke som du tror, de er ikke engang som de selv tror, navnlig ikke når de er blevet gift, så er det, det begynder at blive svært. Forstår du, man kan ikke tale med dem sådan almindeligt, sådan som du og jeg nu sidder og taler, det er ligesom om de slet ikke kan høre, hvad man siger, og det kan ikke nytte noget, du prøver på at forstå, hvad de siger, for det har ikke noget med forstand at gøre". Børge: "Det er noget andet med Fie  ....  hun er go' nok". Kjeld: "Ja, hun er go' nok, og ved du hvad, det er din mor også. Din mor hun er go' nok, hun er dejlig, hun er smuk, og hun er ubegribelig. Hun får altid ret, altid, man skal bare gøre som hun siger, altid". Kjeld accepterer, at han nogle gange er Yvonnes Prügelknabe, for nogen skal det jo gå ud over, som han siger, hvis hun ikke får sin vilje.
I
"Olsen-Banden" (1) har Kjeld og Yvonne tre børn, Birger (Asger Clausen, 1954), Børge og lillesøster.
Kirsten Walther (1933-1987): Yvonne
Kjelds kone og Egons modpart. Egon er nødt til at finde sig i hendes udbrud, for hvis han kommer på kant med hende, så må Kjeld ikke være med til hans kup. Nogle gange bliver hun dog Egon for meget: "Ti stille sindssyge kvindemenneske. Jeg går min vej, I ser mig aldrig mere kom med mine juveler, hvor er de?" og det viser sig så, at Yvonne har lagt juvelerne i kommoden i entreen som imidlertid er blevet hentet af marskandiseren, og Egon får et chok og går i barndom.

I "Olsen-Bandens sidste bedrifter" (6) siger Yvonne til Kjeld: "Det siger jeg dig. Meget har du budt mig i alle disse år. Det har ved Gud ikke været lutter lagkage og dans på roser, og det ved du også godt. Men det her, det byder du mig ikke. Se, der kommer et tidspunkt i en kvindes liv, hvor det ikke er nok for hende at være hustru og mor, hvor hun må blomstre og folde sig ud og være kvinde. Og det tudspunkt det oplevede jeg jo allerede sidste år, og hvis jeg ikke snart oplever det igen, så bli'r jeg frustreret, og jeg kan godt love dig for, at det vil komme over dit hoved, som en tyv om natten." Yvonne er ikke nogen kvindesagskvinde, men en almindelig husmor, der har fået nok af huslige pligter og dagligdagens trummerum, og har oplevet et glimt af livet udenfor hjemmets fire vægge og sukker efter at opleve det igen. Nok kan hun hundse med Kjeld, Benny og Egon for den sags skyld, men der er ikke mere i det end at få dem til at hjælpe med pudsning af sølvtøj eller nedtagning af gardiner eller bruge Egon som gine. Det er vigtigt for hende ikke at stå tilbage for andre og at konfirmation og sølvbryllup holdes med stil og at Børge ikke vokser op i et forbrydermiljø, men bliver ansat i ØK.

Yvonnes påklædning er oftest stormønstrede kjoler, en stor hat og øreringe bl.a. i form af plastikmargueritter. 

Jes Holtsø (1956): Børge
Kjelds søn, der af og til går Banden til hånde.

Børges påklædning er slidte cowboybukser, en rød trøje og "colabunde", som Holtsø selv har beskrevet sine runde briller. Børge har langt hår og midterskildning. I "Olsen-Banden på sporet" (7) bliver Børge dog klippet korthåret, så han kan tage sig nobel ud som trafikelev.

"Hva' sagde jeg" er et af Børges udtryk, når der går koks i Egons planer.

I "Olsen-Banden ser rødt" (8) har Børge gjort Fie (Lene Brøndum, 1947) gravid og bliver gift med hende. I "Olsen-Banden overgiver sig aldrig" (11) får Børge og Fie en søn. 

Preben Kaas (1930-1981): Dynamit-Harry
Bennys bror, sprængstofekspert og drukkenbolt. "Det er det, jeg altid har sagt. Svigtet bliver man. Ensom og forladt. Alle mennesker tænker kun på sig selv. Den eneste, der tænker på mig, det er mig", siger Harry i "Olsen-Banden går amok" (5).
Betterøv i "Olsen-Banden i Jylland" (3).
Ove Verner Hansen (1932-2016): Bøffen
Bøffens opgave er at slå Egon ihjel, og selvom han altid ved "lige præcis hvordan", han skal få taget Egon af dage, så lykkes det aldrig.
Bøffen indgår i serien fra og med "Olsen-Banden går amok" (5).
Bjørn Watt Boolsen (1923-1998):
- Hallandsen
- Bang-Johansen
- J.M.R. Holm-Hansen Jr. (John MorganRockefeller Holm-Hansen junior)
- Lensbaron Lövenwold
 
Politidirektør i de første film, hvor alt for ham drejer sig om korpsets ære og rennomé.
Fra og med "Olsen-Bandens sidste bedrifter" (6) spiller han overskurk, der ønsker at Egon "skal forsvinde og blive helt væk", og det skal Bøffen sørge for.
Axel Strøbye (1928-2005): Kriminalassistent Jensen,
fra og med "Olsen-Banden går amok" (5).
Peter Steen (1936-2013): 
Jesper Langberg (1940-2019):
Betjent Mortensen.
Ole Ernst (1940-2013): Kriminalbejent Holm,
fra og med "Olsen-Banden går amok" (5). I "Olsen-Banden deruda'" vikarierer Dick Kaysø for Ole Ernst.
Plakater etc.

Fotos fra udstillingen "Skide godt, Egon. Olsen-Banden på museum", Viborg Museum, 2016

Ny gangster-bande på spil i København. Nordisk Film studie i dukkehusformat. Her ses Olsen-Banden og siddende Erik Balling. Forrest ligger filmruller og et klaptræ. På lågen
ses en filmfotograf.
Erik Ballings "Erika" skrivemaskine af tysk fabrikat, hvorpå han skrev alle Olsen-
Banden manuskripterne.
Egon Olsen (Ove Sprogø) og Marx Brothers, Louis Tussauds Voksmuseum.
Drop Down Menu
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Kristne
højtider
Bayeux tapetet
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Jelling
Monumenterne
Reformationen
The Reformation
Regenter
Olsen-Banden
Roskilde Domkirke
Roskilde Cathedra
l
Ribe
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Marselisborg
Slot
Marselisborg
Palace
Sculpture by
the Sea
Aarhus
2009, 2011
2013,
2015
København Copenhagen
Nordisk
mytologi
Barcelona
Fanefjord Kirke
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
 
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
Firenze
Florence
Rom
Rome
Venedig
Venice
Glasmuseet
på Murano
Domkirken
i Pisa
The Field of
Miracles Pisa
Schweiz
Switzerland
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Berlin
Guareschi &
Don Camillo
Amsterdam
Jeff Koons
Frank O. Gehry Guggenheim
Bilbao
Den danske kulturkanon
Tyskland
Germany
Koldinghus
Koldinghus
Castle
Wien
Vienna
Kongelige på frimærker
Royals on Stamps
Kongelige portrætter
Isenheimalteret
Isenheimer Altar
Bergen-Belsen
 
 
Drop Down Menu