Drop Down Menu
Schweiz/Switzerland
R H E I N F A L L   &  
T E L L   &   C H U R

Wilhelm Tell, schweizisk frihedshelt, der skød et æble af sin søns hoved.

Wilhelm Tell, Swiss National Hero of Liberty, who shoot an apple of his son's head.

Drop Down Menu
Rhinvandfaldet/The Rhine Falls
Rhinvandfaldet ved byen Schaffhausen på grænsen mellem kantonerne Schaffhausen og Zürich.
The Rhine Falls near the city of Schaffhausen on the border of the cantons of Schaffhausen and Zürich.
Wilhelm Tell
Wilhelm Tell var en bonde fra Bürglen i kanton Uri. Han blev schweizisk nationalhelt, da han var med til at vinde Schweiz' selvstændighed fra Østrig.
I tiden omkring åbningen af Skt. Gotthardpasset hvor de habsburske hertuger i Wien forsøgte at kontrollere kantonen Uri og dermed den transalpinske handel, blev en ny foged Hermann Gessler sendt til Altdorf. Det stolte bjergfolk i Uri havde allerede den 1. august 1291 på bjergengen Rütli i Uri aflagt ed på oprettelsen af edsforbundet med deres naboer i Schwyz (heraf kommer navnet Schweiz) og Nidwalden for at modstå det østrigske tyranni. Disse tre kantoner var de første i Schweiz. I Altdorf havde Gessler rejst en pæl og placeret sin hat på toppen af den og kommanderet alle, der passerede den, til at bukke i respekt. Wilhelm Tell, der var kendt som en dygtig skarpskytte, besøgte den 18. november 1307 byen sammen med sin unge søn og passerede pælen uden at bukke og blev anholdt af Gessler, der beordrede ham til med sin bue og pil at skyde et æble af sin søns hoved, mens sønnen stod med bundne hænder, og hvis det lykkedes ville han undgå straf, og hvis ikke ville både han og sønnen dø. Tell satte en pil i sit kogger og en i sin bue, tog sigte og skød æblet af sønnens hoved. Gessler, der både var imponeret og rasende, spurgte hvad den anden pil skulle bruges til, og Tell svarede, at hvis den første pil havde ramt hans søn, skulle Gessler rammes med den anden pil. Dette svar fandt Gessler at være en grov fornærmelse, han arresterede Tell og dømte ham til fængsel på livstid i et underjordisk fangehul på sin borg Küssnacht, nordøst for Luzern. Under den lange sejltur over Luzernsøen (= Vierwaldstättersee) til borgen blev det voldsomt stormvejr og rorsmændene, der ikke kendte søen, bad Gessler om at løse Tell, så han kunne styre dem sikkert i land, og det gik Gessler med til. Tell sejlede båden tæt ind til land og sprang selv over bord og landede på en flad sten (Tellsplatte) og skubbede båden ud på søen igen. Tell skyndte sig til Küssnacht, og da Gessler og hans folk ankom gik de på den mørke smalle hulvej
Hohle Gasse på vej til borgen, og her dræbte Tell tyrannen Gessler med sin anden pil og forsvandt ind i skoven og tog tilbage til Uri. Inspireret af Tells mod blev den habsburgske undertrykkelse overvundet.
Tells kapel, opført 1880, ligger ned til
Vierwaldstättersee nær landsbyen Sisikon i Uri. Kapellet er opført på det sted, hvor Tell ifølge legenden sprang i land. Kapellet er dekoreret med fire fresker af Ernst Stückelberg: Eden i Rütli. Æbleskydningen i Altdorf. Tell springer fra borde. Gessler dræbes.
Den tyske digter Friedrich von Schiller skrev i 1804 dramaet "Wilhelm Tell".
Wilhelm Tell, Swiss National Hero of Liberty. Tell was a peasant from Bürglen in the canton of Uri. He defied the Austrian authorities. On November 18, 1307 Tell was ordered to shoot an apple off his son's head with his crossbow because, he passed a hat placed on a pole by the Austrian bailiff of Uri and Schwyz Hermann Gessler, and refused to bow for the hat. He was sent to prison by Gessler, who he later killed.
Eden i Rütli.
Æbleskydningen i Altdorf.
Tell springer fra borde.
Gessler dræbes.
Flüelen
Flüelen i kanton Uri ligger i den sydlige del af Vierwaldstättersee (Luzernsøen) der er omgivet af de 4 kantoner Luzern, Nidwalden, Uri og Schwyz.
Flüelen in the canton of Uri is located in the southern part of Vierwaldstättersee (Lake Lucerne) surrounded by the cantons of Lucerne,
Nidwalden, Uri and Schwyz
.
Den Hellige Jomfru Marias Himmelfarts Kirke, Chur
Cathedral of Saint Mary of the Assumption
, Chur

Drop Down Menu

Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Roskilde
Domkirke
Roskilde
Cathedral
Regenter
Jelling-
monumenterne
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Nordisk mytologi
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Digital kunst

KI
Digital Art

AI

Schweiz
Switzerland
Tyskland
Germany
 
Bayeux tapetet
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Dante
Alighieri
Drop Down Menu
ARS longa.dk
kontakt