Drop Down Menu
Regenter
Drop Down Menu
Drop Down Menu
Kongemagtens insignier/Kronregalierne
Øverst:
Christian 5.'s lukkede krone
/de enevældige kongers krone.
I midten:
Christian 4.'s åbne krone.
Nederst til venstre:
Dronningekronen udført af Frederik Fabritius, 1731, til Christian 6.'s hustru
Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach.
Nederst til højre:
Rigsæblet
er udført i Hamburg til Frederik 3.'s kroning i 1648. Det symboliserer det kristne verdensherredømme. Rigsæblet er en guldkugle/jordkugle med et emaljebånd besat med taffelsten (diamanter slebet på en bestemt måde). Jordkuglen er inddelt i tre verdensdele Europa, Afrika og Asien. Verdensdelene er delt af floder. Den vertikale linje mellem Europa og Afrika er Middelhavet. Den horisontale linje til venstre er Don, og den horisontale linje til højre er Nilen. Rigsæblet er kronet med et kors symboliserende Guds almagt og Kongen som Guds udvalgte.
Ved kroninger og salvinger bæres rigsæblet i Kongens venstre hånd, sceptret holdes i højre hånd.
Som herskermagtens tegn stammer rigsæblet fra de romerske kejsere og betegner verdensherredømmet.
Konge og dronning med kroner, scepter, sværd og rigsæble
Til venstre:
Sværdet
, symbol på kongens funktion som lovenes håndhæver.
Til højre:
Sceptret, herskerstaven, er symbol på autoritet.
Regalierne på Rosenborg Slot.
Christian 4.'s åbne krone & Christian 5.'s lukkede krone
- de enevældige kongers krone
1-3

Christian 4.'s åbne krone, Rosenborg Slot, udført 1595-96 af guldsmed Dirich Fyring i Odense. Kongen blev kronet den 29. august 1596.
Kronen er åben svarende til de kroner som regenterne i Unionstiden anvendte.

4 Christian 5.'s lukkede krone, de enevældige kongers krone, Rosenborg Slot. På de bøjler, der samler kronen ses øverst rigsæblet eller globen påsat et kors, som symboliserer, at kirken stod over kongemagten.
Kronen blev fremstillet af guldsmed Paul Kurtz i
1670-71 til Christian 5., der var Danmarks anden enevældige konge. Kronen blev benyttet af de enevældige konger til og med Christian 8., da arveligt monarki med enevælde blev afskaffet med Junigrundloven af 1849.
Når en regent dør og lægges på castrum doloris (smertens leje), hvor den lukkede kiste stilles til offentligt skue, lægges kronen på kisten. Castrum doloris indførtes med enevælden som en fast bestanddel i den kongelige begravelsesceremoni, hvor også de tre Rosenborg sølvløver placeredes omkring båren, som dens vogtere. Dronning Ingrids kiste stod på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke i november 2000.
Under valgkongedømmet blev der foretaget kroninger og salvinger, men med enevældens indførelse (1660) blev der kun foretaget salvinger, kroninger blev overflødige, da kongen automatisk var konge når hans forgænger døde. Kongen var kun underlagt Gud og af Gud bestemt til at regere landet.
Salvingsceremonierne foregik i Frederiksborg Slotskirke. Kongen fik sin magt direkte fra Gud, hvis stedfortræder på jord Sjællands biskop, salvede kongen på isse, bryst og hånd med indviet olie.
Ved salvingsceremonien anvendtes salvingstronen, dronningens trone og de 3 sølvløver samt kronregalierne. Christian 5. var den første enevoldskonge, der blev salvet (1671). Under den fire time lange ceremoni blev Kongeloven af 1665 læst op.
Tre monarkier
Valgkongedømme
fra Gorm den Gamle til 1660
Fra 1170-1648 blev kongerne kronet og salvet. Det var Rigsrådets medlemmer, der satte kronen på kongens hoved, som symbol på at Rigsrådet overtog magten efter kongens død og ved kroningen overdrog magten til den nye konge. Salvingen var en kirkelig handling, den var Guds indvielse til kongegerningen.
Det sidste Danehof (middelalderens rigsforsamling) afholdtes i 1413, og dets funktioner overgik til Rigsrådet (1200-tallet til 1660), der havde magten over kongen. Med enevældens indførelse i 1660 får kongen magten over Rigsrådet, og rollerne blev således byttet om.
Både Danehof og Rigsråd bestod af "Rigets bedste mænd", og det vil sige bisper, herremænd/adelsmænd, embedsmænd etc.
Med Enevælden blev Rigsrådet afskaffet, al magt og myndighed lå hos Kongen.
Arveligt monarki med enevælde
Fra 1660
Frederik 3. underskrev enevoldsarveregeringsakten i 1661.
Under Enevælden og frem til 1840 blev den nye konge kun salvet, da han allerede var kronet og "Konge af Guds nåde". Han tog således selv kronen på hovedet (kroner sig selv) og gik til kirken for at modtage Guds velsignelse, dvs. selve salvingen.
Kongeloven af 1665, Enevældens grundlov, slog fast at kongen alene stod til ansvar over for Gud og besad den lovgivende, dømmende og udøvende magt.
I Kongeloven var arvefølgen fastlagt: "...fra den første dag, hannem forrige Konges dødelig affgang bliffver forkyndet og anmeldet, da skall, med mindre hand ved siugdom eller anden uomgengelig tilfald lowligen vaar forhindret, i hans Sted være Konge den neste effter hannem udj Linien, som helles effter hans død er nest till Arffven." Den enevældige konge var således automatisk konge når forgængeren døde.
Arveligt monarki
Fra 1849
Enevælden bliver afskaffet i 1849.
Efter grundlovens indførelse i 1849 har der ikke fundet kroninger eller salvinger sted. Kongerne/regenterne bliver nu udråbt af Folketinget/statsministeren.
Kongeskibe
Kongeskibet Dannebrog ved bøje no. 1 i Københavns Havn.
1650-?
Sophia Amalia. Opkaldt efter Frederik 3.'s hustru Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg.
1687-1721
Elephanten.
1824-1840
Hjuldamperen Kiel.
1841-1855
Hjuldamperen Ægir, det første kongeskib bygget af jern. Ægir = havets gud i nordisk mytologi.
1855-1879
Hjuldamperen Slesvig.
1874-1885
Sejl- og dampskibet Fregatten Jylland blev benyttet som kongeskib af Christian 9., når der var behov for det, da "Slesvig" var ustabil i høj sø. "Jylland" sejlede kongen til Islands 1000-års jubilæum i 1874. I 1876 gik turen til Rusland, hvor kongeparret besøgte deres datter Dagmar, der var gift med den russiske Zar Alexander 3.
1858-1864
Dampskibet Falken. Frederik 7.'s private skib.
1879-1931
Hjuldamperen Dannebrog.
1931/32
Dannebrog.

Danske konger før Gorm den Gamle
Chlochilaicus
Chlochilaicus (lat.), Hugleik (dansk), Hygelac (oldengelsk) (død o. 517).
Iflg. Beowulf göternes konge (folkeslag i det sydlige Sverige).

Iflg. Historia Francorum (Frankerkrøniken) af biskop Gregor af Tours, led danerkongen Chlochilaicus nederlag i år 515 under et flådetogt til Frankerriget.

Angantyr
Angantyr/Agantyr/Ongendus (lat.) (d.728). Saxo omtaler ham som den ældste af bersærkeren Arngrims 12 sønner.

Angantyr omtales som Ongendus i Willibrords Levned. Den angelsaksiske missionær Skt. Willibrord (ca. 658-739) har formentlig missioneret i Danmark o. 700. Iflg. Willibrord var Angantyr mere grusom end et vilddyr og hårdere end en sten - et ordvalg måske foranlediget af at Angantyr afviste at lade sig kristne af ham eller, at han var som en viking skulle at være.

Angantyr kan have grundlagt Ribe, der voksede frem omkring en handelsplads. Danevirke var under opførelse da Angantyr var konge, og han var formentlig involveret heri.

I 726 byggede han formentlig Kanhavekanalen på Samsø, der går tværs gennem øen, og hvor vikingeflåderne kunne skjules.

Slaget på Samsø foregik iflg. Saxo i 728. Den svenske kongedatter Ingeborg var stridens æble. Både den svenske Hjalmar, der var i kongens tjeneste, og Angantyr ville vinde hendes gunst og mellem dem foregik en tvekamp. Hjalmars ven krigeren Ørvarodd/Orvar-Odd kæmpede mod Angantyrs 11 brødre. Ørvarodd var den eneste, der overlevede i slaget. Ingeborg døde af sorg over tabet af sin foretrukne bejler Hjalmar.

Forud for slaget blev aflagt det løfte, at den der sejrede skulle højsætte sin modstander og give ham sine våben med.
Angantyr blev højsat med sit sværd Tyrfing, som han havde arvet fra sin far, det var magisk, med Tyrfing kunne et slag ikke tabes, men det var også tillagt en forbandelse som blev skyld i Angantyrs død.
Efter Angantyr var død fødtes hans datter Hervør, hun drog i viking som mand under navnet Hervard og opsøgte gravhøjene på Samsø, hvor hun flere gange anråbte sin far og endelig åbnede gravhøjen sig og i en ildsøjle stod Angantyr med Tyrfing som han advarede Hervør mod, men lod det flyve over i hendes hænder.

Angantyrs gravhøj er muligvis i Brattingsborg skov på Samsø.

1 Hjalmar og Angantyr i blodig kamp. Gobelin efter karton af Lorenz Frölich, Gobelinværelset Københavns Rådhus.
2 "Kampen paa Samsö. Efter Saxo og Hervors og Orvarods Sagaer", 1845, af Lorenz Frølich. Fra ve. mod hø.: Angantyr, Ørvarodd og Hjalmar.
3 "Hjalmars afsked med Ørvarodd efter slaget på Samsø", 1866, af Mårten Eskil Winge, Nationalmuseum, Stockholm.
4 "Hervør henter Tyrfing hos Angantyr".
Sigfred
Sigfred/Sigifridus (lat.) (slutn. 700-tallet). Var formentlig far til Gudfred.

Hertug af Sachsen og hærleder Widukind søgte tilflugt hos Kong Sigfred i 777 efter et mislykket oprør mod frankerne - forgæves havde de forsøgt at samle sakserne til modstand mod Frankerrigets hersker Karl den Store. Widukind blev gift med Sigfreds datter Geva.

Sigfred var måske den samme som Sigurd Ring.

Harald 1.
Harald (ca. 812) kan have efterfulgt Kong Sigfred. Formentlig slægtning til Harald Klak. Kan være identisk med Harald Hildetand.
Gudfred
Gudfred/Godfred/(Gøtrik/Gotricus hos Saxo) (regerede 804-810). I "De frankiske rigsannaler" om perioden 741-829 e.Kr., er Gudfred omtalt.
Gudfred var formentlig søn af Sigfred. Han forstærkede
Danevirke og opførte måske volden Kovirke, syd for Danevirke.
I 804 ankom Gudfred med sin flåde og kavalleri til Sliestorp (nord for Danevirke), som lå på grænsen til hans rige, som led i forhandlinger med Frankerrigets konge Karl den Store. I 808 angreb Gudfred Obotritterne/abodritterne (vendisk folkeslag i Mecklenburg). I 810 angreb Gudfred Frisland, som han anså for sit område, hvilket førte til konflik med konge Karl, der anså Frisland som en del af Frankerriget. Dette år blev han myrdet af en af sine hirdmænd. Gudfreds efterfølger Kong Hemming sluttede fred med Frankerriget.

Holger Danske omtales som søn af Gudfred i heltedigtet "La Chevalerie d'Ogier de Danemarche" (Ogiers Ridderskab) fra 1200-1215.

Kong Godfred i gobelinerne.
Hemming
Hemming (konge fra 810, d. 811/12). Han var Gudfreds brorsøn. Mordet på Kong Gudfred i 810 kan have været arrangeret af Hemming og frankerne. Han ingik i 811 en fredsaftale med Karl den Store, hvor floden Ejderen blev rigsgrænse mellem Danmark og Frankerriget. Efter Hemmings død udbrød der borgerkrig.

Hemmingus Sigfridi filius Rex Daniæ
(Hemming, søn af Sigfrid,
konge af Danmark).

Kong Hemming i gobelinerne.
Harald Klak og
Reginfred
regerede som samkonger fra 812-813
Harald Klak og
to af Gudfredsønnerne
regerede fra
819-27
Harald Klak Halfdansson (død e.841). Betydningen af tilnavnet "Klak" kendes ikke. Måske var han søn af Halfdan. Han var samkonge med sin bror Reginfred.
Gudfredsønnerne erobrede Danmark da Harald og Reginfred
var rejst til den norske Vestfold, som de søgte at genvinde herredømmet over. Harald og Reginfred blev fordrevet, men vendte tilbage med en hær for at generobre landet, og under et slag i 814 blev Gudfreds ældste søn og Reginfred dræbt, og de endelige sejrherrer blev Gudfredsønnerne. Harald Klak søgte hjælp hos den frankiske konge Ludvig den Fromme til at bevare sin andel i riget. I 819 blev Harald samkonge med to af Gudfredsønnerne - den ene af dem var Hårik 1.

I 824 fordrev Gudfredsønnerne Harald, og igen rejste han til Ludvig den Fromme, der for at hjælpe ham stillede den betingelse at Harald lod sig døbe - Harald krævede til gengæld grevskabet Rüstringen som len.

I 826 blev Harald døbt i Frankerringet og benediktinermunken Ansgar rejste med ham til Danmark i håbet om at gøre danerne kristne. I 827 blev Harald Klak fordrevet fra Danmark af Gudfredsønnerne.

1 "Harald Klak knæler foran Kejser Ludvig i år 826", o. 1640, af Isaac Isaacsz. Kejser Ludvig = Ludvig den Fromme (778-840), frankisk kejser 814-40.
2 "Haraldus Klack, Ringonis filius, Rex Daniæ ...." latinsk tekst under billedet, der oversat til dansk lyder: "Harald Klak, Rings søn, konge af Danmark, men den første af vores konger, som dyppet i den hellige bølge meldte sig til Kristus. Og han begyndte tillige at opføre det første hellige hus i dette rige for Gud i Slesvig."
De frankiske Rigsannaler (nedskrevet fra 780 e.Kr.) nævner denne Harald adskillige gange som konge eller tronkræver hos danerne, men nævner ingen far.
3 Harald Klak i gobelinerne.
Harald Klak var den første danske kristne vikingekonge. I 826 lod Harald, hans familie og følge sig døbe i Mainz.
"Harald Klak og hans familie døbes i Mainz" af Gerard van Honthorst (1592–1656), Statens Museum for Kunst.
Hårik 1.
Regeringsperiode 813-854
Se Vikingekirken
Ansgars Kirke
Erik/Horik/Rørek/Hårik den Gamle.

Søn af Kong Gudfred. Denne Gudfredsøn var medkonge sammen med sine brødre og Harald Klark fra 813-827 og enekonge fra 827-854.
Efter
Ludvig den Frommes død i 840 blev Frankerringet splittet af krige mellem Ludvigs sønner, og vikingeflåder tog på togt i riget - fra 845-889 blev Paris gentagne gange belejret af vikingerne. Regnar Lodbrog førte an i belejringen af Paris i 845.
Kong Hårik tillod opførelsen af en dåbskirke ved Hedeby. Hårik blev dræbt i 854 i et slag mod sin brorsøn Gudurm.

Hårik 1.
Hårik 1. i gobelinerne
Hårik 2.
Erik/Horik/Hårik 2. Barn/Hårik den Unge (konge fra 854, død e. 864). Blev konge efter Hårik 1. var blevet myrdet. Tilnavnet "Barn" refererer til, at han var barn/kongebarn. Kirken i Hedeby var blevet lukket, men blev genåbnet af Hårik, der ikke selv var døbt, og forblev hedensk, og han tillod klokke og klokkeringning. Hårik gav Ansgar tilladelse til at opføre en kirke i Ribe.

Ganske lidt er overleveret om Hårik 2. - han omtales af Saxo og i "Vita Anskarii" (et skrift om Ansgars liv og gerninger).

Hårik 2.

Sigfred 2.
Sigfred og Halvdan (omkr. 873), brødre og samkonger i Danmark.
Helge
Helge (omkr. 891). Adam af Bremen skriver om Helge at han var retfærdig og elsket af sit folk.
Olaf fra Sverige
Olaf (tidligt 900). Iflg. Adam af Bremen blev den danske trone efter 891 erobret af Olaf, der kom fra Sverige.
Gnupa, Gurd og Sigtryg
Oluf blev iflg. Adam af Bremen efterfulgt af:
Gnupa/Chnob/Knud
(efter 910), der måske var samkonge med Gurd og Sigtryg/Sigerich (før 920).
Knud 1. Hardegon
Knud 1. Hardegon/Hardeknud Svendsen (ca. 920-934) var Jellingdynastiets grundlægger. Han var søn af Svend fra Nortmannia (formentlig Normandiet) og far til Gorm den Gamle. Han fordrev kong Sigtryg, den sidste konge af Olafdynastiet.
I bogen "Regum Daniæ icones, accurate expressæ: Alb. Haelwegh feci et excudit", Hafniæ (dat. 1646), findes kongeportrætter fra sagnkongen Dan (som Danmark er opkaldt efter) til Kong Christian 4.
Drop Down Menu
Drop Down Menu
Se også/See Also
Historiske krige
Jelling-monumenterne
Roskilde
Domkirke
Roskilde
Cathedral
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Digital Art

AI

Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Nordisk mytologi
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Rafael/Raphael
Schweiz
Switzerland
Tyskland
Germany
 
Bayeux tapetet
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
København Copenhagen
Ribe
Kristne højtider
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
Drop Down Menu
arslonga.dk  v/ Kirsten Gress   kontakt