Drop Down Menu
 
Drop Down Menu
Tårnborg
treetagers hjørnehus fra 1974 på hjørnet af Nygade og Havnegade
Bygningen er en rekonstruktion af et hus i Helsingør. I ejendommen er beboelser og erhverv (gynækologisk lægepraksis).
Tårnborg is a three-storeyed corner house with a tower. A residential property containing flats and a gynaecological practice.
Lejemålene i Tårnborg:
Skoleinspektør Frøken Bodil Sneum. Gynækolog Ib Windfeld. Kollektivet Tårnborg. Kernefamilien
Lena og Jørn Meyer.
Kollektivet Tårnborg, 2. sal tv./The Commune Tårnborg, 2nd floor left
Kollektivet er inspireret af et Aarhuskollektiv fra ejendomskomplekset Skansen. Beboerne var fire studerende: Ove Bertin Gaarboe-Poulsen, Vibeke Rygård, Claus Effersøe, Lise Hammershøj Jensen.
The commune is influenced by an Aarhus commune consisting of four students: Ove Bertin Gaarboe-Poulsen, Vibeke Rygård, Claus Effersøe, Lise Hammershøj Jensen.
1 Plakat af Dea Trier Mørch fra 1969 og plakater af kinesiske bondemalerier pryder væggen over sengen/sofaen, hvor guitaren er placeret.
2 Garnvinderen ovenpå reolen indikerer, at der blev vundet garn og strikket i hjemmet understreget af kruset til højre med strikkepinde. I midten en syæske.
I reolen indgår bl.a. Shakespeares samlede værker på engelsk og ringbind fra Tulip Slagterrierne med dias fra Kina. Bøgerne er de klassiske i tiden og ikke mindst af de forfattere, som enhver socialist/kommunist måtte have i sin reol: Herman Bangs "Slaven", Scherfigs "Det forsømte forår" og "Frydenholm", Aksels Sandemoses "En flytning krydser sit spor", hvor janteloven indgår. Sanghæftet "Fler røde fællessange" ligger også på reolen.
3 Louis Poulsens arbejdslampe ses forrest og på opslagstavlen en plakat af Joäo Abel Manta "O POVE ESTÁ COM O" = Folket står bag MFA (De væbnede styrkers bevægelse). Nellikerevolutionen i Portugal var en ublodig militærledet revolution i 1971, hvor det 40 år gamle diktatur faldt og demokrati blev indført. Der blev sat nelliker i soldaternes geværløb.
4 Afsyret kommode. At afsyre var populært i tiden, og bedsteforældres gamle møbler fik nyt liv, når den gamle maling kom af. De fleste ting var af fyrretræ. Flettede ting som vasketøjskurv og stole hørte med til indretningen. I kommodeskufferne ses den islandske sweater og blå-hvid stribede murerskjorter og et hæklet rødt sjal.
5 "Aristide Bruant på Ambassadeurs", 1892, plakat af Henri de Toulouse-Lautrec, ses på væggen. Plakaten reklamerer for sangeren Aristide Bruants debut på Ambassadeurs på Champs-Elysées.
"Aristide Bruant på Ambassadeurs", 1892, poster, by Henri de Toulouse-Lautrec. The poster advertised for the debut of the singer Aristide Bruant at Ambassadeurs, Champs-Elysées, Paris.
6 Sættekassen var tidens amagerhylde, hvor en masse nips kunne placeres. Sættekassen skulle helst være den ægte vare, have tilhørt en håndsætter, dvs. en typograf der satte en tekst med typer (skrifttegn) af bly.
7 Carl Joseph Schwenn, (1888-1973), dansk maler, der underviste i perspektivlære på Kunstakademiet og skrev lærebøger om emnet.
1 Jægertasken var tidens dametaske og nogle havde en rigtig en af slagsen, der havde tilhørt en jæger og havde fuglegalger til f.eks. de skudte fasaner.
2 Vietnamplakat over drejeskivetelefonen. Telefonen er anbragt i entreen og var en fællestelefon med tæller, så man kunne se, hvor mange penge man ringede for.
3 Køkken med låger malet i kraftig blå farve. Vasken er en gammel zinkvask. G.A.L. Thorsen (byggematadoren Kurt Thorsens far) opfandt i 1950'erne stålvasken.
4-5 LK (Lauritz Knudsen) lavvoltskomfur med plader som blev produceret fra 1934. I slutningen af 1950'erne kom spiralkogepladen.
1 Hjemmefarvede herreundertrøjer var sagen. De kunne farves i en stor gryde med Dylon farve, eller de kunne batikfarves. Mange af tidens fædre måtte se deres beholdning af undertrøjer svinde ind. En farvet undertrøje kunne bruges som lårkort kjole.
2 Tidens lysestage var en vinflaske hvor stearinen fra lysene ikke blev fjernet og dannede et spraglet mønster. På vinduespladen ses også krydderurter. Der er en kold- og en varmvandshane.
3-4 Ølkassereoler. Sengearrangement. På sengegavlen hænger en kernelæder posttaske. Lampen er af rispapir.
5 Lænestol med hæklet patchworktæppe over.
6 Udsigt fra lejlighedens balkon til Den Gamle By.
1-2 Kollektivets spisebord dækket af en hjemmefarvet dug i lagenstof. Effekterne i stoffet kom frem ved, at man inden stoffet kom ned i farven, snoede elastik eller garn omkring de steder, man ønskede effekten. Den store tepotte indikerer et stort teforbrug. 
3 Pladesamlingen indeholder bl.a.: "The Best of Mikis Theodorakis" (Grækenland var et yndet feriemål). "Sange af Benny Holst". "Den store flugt" af Sebastian.
4 Safaristol.
5 Soveværelse. Billede af Karl Marx over sengen.
6 Kurvetaske, sweater i hønsestrik, parkacoat, fløjlsjakker og ruskindsfrakke. Klædeskabet skal åbnes for at skifte sikringer.
7 Andefødder og ørkenstøvler. Andet populært fodtøj var scooterstøvler, træsko, kernelæderstøvler, gummisko, minushæl sko og sundhedssandaler.
Kernefamiliens hjem, 2. sal th./The Home of the Nuclear Family, 2nd floor right
Kernefamilien bestod af Lena og Jørn Meyer og børnene Lone og Henrik, der i begyndelsen af 1970'erne boede i lejlighed i Vejle.
The nuclear family consisted of Lena and Jørn Meyer and their children Lone and Henrik.
1 Lena og Jørn Meyer.
2 Bryllupsbillede/Wedding picture.
3 Børneværelse til to børn. Der kan laves lektier ved chatollet af teaktræ, der er tidens foretrukne træsort/Children's bedroom.
4 Moderne gul skoletaske og gymnastikpose med påbroderet navn. Gymnastikposen, der er bundet til taskens hank, er syet i håndgerningstimerne.
Modern yellow school bag with home made gym bag.
5-7 Køkken med stormønstret tapet. På køkkenbordet står opvaskestativ og transistorradio. På køleskabet en brødkasse fra Brabantia.
1 Moderne køkken af teaktræ med overskabe med indbyggede krydderihylder. På væggen hænger køkkenrullen og en EVA køkkenvægt. Elkomfuret er "DELUXE" i stål og hvidt.
2 EVA bagevægten til at hænge på væggen erstattede den gammeldags bordvægt af jern og blev populær i 1960'erne.
3 Køkkenrullen her med motiver af hollandske kakler. Køkkenrullen blev opfundet i Philadelphia i 1907 af hygiejniske grunde. Bl.a. stofservietter hvor bakterier kunne samles, blev erstattet med køkkenruller. I Danmark i 1960'erne vandt rullen indpas i køkkenet og erstattede i stort omfang karkluden.
4 Korsstingsbroderet bakkeophæng.
5 Køkkenskabet med porcelæn til hverdagsbrug. Det fine porcelæn stod i dækketøjsskabet i stuen og anvendtes kun om søndagen eller når der kom gæster.
6 "gris på gaflen" kogebogen var populær og titlen er fra reklamekampagnen for svinekød der i 1957 blev lanceret af Eksport Svineslagteriernes Salgsforening.
7 "CONRADS KOGEBOG" ses på øverste hylde, den er skrevet af kokken og madskribenten Conrad Bjerre-Christensen i 1970. Sammen med Aksel Larsen, der var tidligere køkkenchef ved hoffet, gjorde han fra 1966-76 TV-køkkenet "Conrad og Aksel" populært. Conrad, der hundsede rundt med Aksel, anvendte ofte vendingen "Rigeligt smør". De to kokke optrådte i reklamer for smør, hvilket var årsagen til at programmet stoppede. På midterste hylde ses Adam og Eva proptrækker og oplukker.
1 "ATLAS" køleskab. På køleskabet står en brabantia brødkasse og ved siden af en tæppetrille, der er en slags støvsuger.
2 I køleskabet ses bl.a. børnenes madkasser, pålægschokolade og et salathoved - det var blevet moderne at spise salat.
3 Sofahjørne med en trepersoners sofa med broderede puder og foran et sofabord i teaktræ. Ved siden af sofaen er en bladholder. Den grønne sofabordslampe giver hyggebelysning. For enden af sofabordet står en sammenplantning.
4 "Portræt af piberygende fisker". Billedet er et af de utallige kopier, der er malet af "Fiskeren". Originalen er malet af Hamburg marinemaleren impressionisten Harry Haerendel (1896-1991). Personen der er portrætteret er den nederlandske fisker og redningsmand Dorus (Theodorus) Rijkers (1847-1928), der var den redningsmand, der havde reddet det største antal mennesker (487) fra druknedøden og derfor blev folkehelt. Redningsbådsmuseet "Dorus Rijkers Redding Museum" i den nordhollandske by Den Helder er opkaldt efter den berømte redningsmand.
1 Kobberplatter flankeret af lampetter. Teaktræsmøblet indeholder det fine porcelæn.
2 Skrivebordet står skråt ud fra væggen, det skaber således en lille hyggekrog til faderen i huset, der fra sin stol kan se ud over stuen. På reolen bagved står en grøn arkivmappe til private papirer. I skrivebordets reol står et leksikon.
3 Teaktræsreol med bøger og pynt fra Den Kongelige Porcelænsfabrik. Penduluret er formentlig et arvestykke.
4 Reolvæg med skab til de fine glas, herunder plader, pladespiller og radio. På væggen et idyllisk landskabsmaleri.
5 Spisebord med hvid dug og herover et marinebillede, et skib i voldsom sø. Til venstre ses en broderet klokkestreng med skilte fra gamle håndværk: Karetmager, kobbersmed, skrædder, hjulmager, barber, træskomager, glarmester og fisk (fiskehandel).
1 Pænt redt dobbeltseng flankeret af små sengeskuffer til at placere godnatlæsningsbogen eller vækkeur.
2 Kommode med Carmen Curlers og parfumeflakoner placeret på hvide hæklede mellemlægsservietter, der også kunne bruges til at lægge mellem asietter. Carmen Curlers kom i produktion i 1963 og erstattede papillotterne når håret skulle sættes pænt. Boksen med curlerne blev sat til strøm og curlerne blev varmet op og derefter rullet i håret.
3 Klædeskab med skydelåger.
4 Indhold i kommodeskuffe.
5 Entresæt med spejl, hylde og klædebørste. På hylden står en "mælkepung" opkaldt efter den pung som mælkemanden havde med sig, når han kørte i sin mælkebil fra dør til dør og ringede med sin klokke, så husmoderen kunne høre at han var der og købe sin daglige mælk. En mælkemandstaske var også populær i tiden, men ikke så populær som en jægertaske.
Skoleinspektør frøken Bodil Sneums hjem, 1. sal tv.
Headmistress Miss Bodil Sneum's Home, 1st. floor left
Møblementet i Frøken Sneums hjem er ikke tidstypisk for årstallet 1974, men viser en lejlighed i året 1974 med møbler af ældre dato.
The furniture in Miss Sneum's flat is not typical for the year 1974, they represents 20th century furniture.
Gynækolog Ib Windfelds praksis, 1. sal th.

The gynaecological practice of Dr. Ib Windfeld, 1st. floor right

Lægesekretærens skrivebord. Klinikken er fra Kolding/The medical secretary's writing desk.
1 Blanketter og kuvert. Ib Windfeld, Speciallæge i kvindesygdomme og fødselshjælp, Helligkorsgade 2, 6000 Kolding.
2 "80'ernes P-pille TRINORDIOL/"The pill of the 80s TRINORDIOL".
3 Atlas Køleskab. Kogeplade med fløjtekedel, grydelapper og brødrister.
4 Ryavægtæppe/Rya wall hanging.
Tårnborg og Den Frie Købmand Rahbek
1-6 Hjørringhuset i Nygade/House from Hjørring.
5 Mökers VVS-værksted, Hjørringhusets gård. Værkstedet er fra Aabenraa/Plumber's workshop.
1 Puch Maxi, foran Hjørringhuset.
2-3 Baghuse fra Horsens/Rear buildings from Horsens.
4-5 Hjørnehus fra Ringsted/Corner house from Ringsted.
Viborghuset i Havnegade
Viborghuset, der er nabohus til Tårnborg, er opført i 1882. Koldtvandslejlighederne har toilet på bagtrappen.
Beboerne:   Salon Anni. Enlig mor. Arbejderhjemmet. Tyrkiske gæstearbejdere.
Lærerhjemmet. Hippieparret. Grønlandsk studerende.
Building from Viborg
The apartment house from Viborg, neighboring house to Tårnborg, was built in 1882.
The cold-water flats have toilets on the back stairs.
The occupants:   Salon Anni. The single mother. The working class home. Turkish guest workers home.
The teachers' home. The hippie couple. Home of the Greenlandic student.
1-6 Salon Anni. Anni Pedersens salon er fra Balle på Djursland, ca. 1970/Salon Anni, women's hair salon, c. 1970.
1-7 Enlig mor. I lejligheden boede hjemmehjælper Annalise Jensen sammen med sin søn Per.
Single mother. In the apartment lived the home carer Annalise Jensen with her son Per.
1 Det lille køkken har teaktræslåger, stålvask og koldtvandshane. Der er et enkelt overskab over køkkenbordet samt en hylde, hvor der øverst står en pakke Guldkorn, formentlig Pers morgenmad.
2 LK komfur fra Laurits Knudsen model Safir med tre spiralkogeplader.
5 Karolinekokalender i stoftryk anno 1974.
6 Amagerhylde i teaktræ.
7 Farvefjernsyn, hvor familien kunne se "Tipslørdag". Fjernsynet er med indbygget radio. I 1967 kunne der for første gang ses farvefjernsyn i Danmark.
In Denmark colour television started test transmissions in 1967.
1-6 Enlig mor/Single mother.
2 Sofaen er en sovesofa, hvor Annalise Jensen sov. Per havde sit eget værelse, lejlighedens eneste soveværelse. Foran radiatoren står en Marokkopude, som kunne bruges til at sætte benene op på og som en ekstra siddeplads, og til højre herfor står en flettet kurv til strikketøj. Der er tre standerlamper i stuen, den ene med tre skærme i hver sin farve. Loftslampen over teaksofabordet har glasskærme i røgfarvet glas. På sofabordet ligger en hæklet gul lysedug. Bordet står på et ryatæppe.
The single mother Annalise Jensen slept on the sofa bed in the living room. The bedroom in the one bedroom flat was her son's room.
3 Sofastykket er Otto Baches billede "Et Kobbel Heste udenfor en Kro", 1878.
The painting above the couch is a replica of
"A String of Horses outside an Inn", 1878, by the Danish Genre Painter Otto Bache.
6 Lejligheden har ingen entre, man går direkte ind i stuen.
1-6 Arbejderhjemmet er fra Solbjerg ved Aarhus. Her boede ægteparret Ellen og Asger Jensen og deres datter Esther.
The working class home from Solbjerg near Aarhus. The apartment is a reconstruction of the home of Ellen and Asger Jensen and their daughter Esther.
1 Køkkenet fungerede også som badeværelse, dvs. man foretog etagevask. Over vasken ses en hylde med bl.a. spejle, creme, tandbørste og hårbørste. Toilettet var på bagtrappen.
The apartment was without bathroom, and the toilet was located on the back stairs.
2 LK komfur fra Laurits Knudsen model Safir 600 med tre spiralkogeplader.
3-4 Køleskab af mærket Major.
5 Hjemmesyltede græskar og agurker står i vindueskarmen/Pickled pumpkins and cucumbers made by Mrs. Jensen.
6 "Far skal have sin Livret", står der på viskestykkeskjuleren/"Father shall have his favorite food". The embroidered cloth hides the tea towels.
1-6 Arbejderhjemmet/The working class home.
1 Den fine stue med flot sofa i Jugendstil med broderede puder. Over teaktræsbordet ligger en glasplade, der skåner bordet. På hæklede flakoner står fad, askebæger og vase i tin, lysestage i sølv og en stor æske tændstikker. Den lille teaktræshylde på væggen er en variation af Amagerhylden, her står nipsting. Datteren Esther fortæller om sit barndomshjem i Solbjerg.
The living room with and Art Nouveau sofa.
2 Billederne på væggen er broderede motiver af landsbyidyl, bindingsværkshuse, andedam, bonderoser, kvinde i folkedragt på gårdsplads med fritgående høns.

The pictures on the wall are embroideries of rural idyll.

3 Chatol/A secretary.
4 Spisestuen/The dining room.
5 Middagslur/Siesta.
6 Soveværelse/Bedroom.
1-4 Tyrkiske gæstearbejdere. Lejlighedens indretning demonstrerer, hvordan seks gæstearbejde fra Tyrkiet kunne have boet.
Turkish guest workers home. The apartment's interior demonstrates how six guest workers from Turkey could have lived.
5-6 Lærerhjemmet. Indretningen er fra Anne Grethe og Jens Andersens parcelhus i Skjern.
The teachers' home. Interior from Anne Grethe og Jens Andersen's single-family house in Skjern, Jutland.
1-6 Lærerhjemmet/The teachers' home.
3 Tre kander til posemælk. Fra midten af 1960'erne til midten af 1970'erne kunne der købes mælk i folielaminerede plastikposer. Posen med mælk blev placeret i kanden, og der blev klippet et lille hjørne af posen, så mælken kunne hældes ud. Før posemælken kom på markedet var mælk i glasflasker (klart glas eller brunt glas) og efter posemælken kom mælkekartonen. Posemælken var ikke nogen succes, for selvom posen havde dobbelt svejsninger, gik den ofte i stykker.
Jugs for bagged milk.
4-5 Ungdomsværelse indgår i lærerparrets hjem. Værelset er fra et parcelhus i Højbjerg ved Aarhus og tillhørte Flemming Gerdstrøm, der selv havde bygget sine møbler.

A teenager's room is included in the teacher couples' home. The room is from a single-family house in Højbjerg, suburb of Aarhus, and belonged to Flemming Gerdstrøm, who had built his own furniture.

6 Afsyrede dobbeltsenge og som natbord en servante, formentlig møbler arvet fra bedsteforældrene. Alt skulle afsyres i tiden, møbler, døre, dørkarme og gulve. Smukke åremalede møbler har sikkert måtte lide under afsyringsdillen.
Acid-washed double bed. Antique washstand as night table. Probably heirlooms handed down from their grandparents.
1-2 Lærerhjemmet/The teachers' home.
3-6 Hippieparret Bodil Jensen og Benny Andersen. Bodil var smørrebrødsjomfru af uddannelse og Benny ufaglært arbejder og havde tilknytning til fagbevægelsen. Som det stort set hørte tiden til, var Bodil og Benny socialister, hvilket bl.a. blev udtrykt ved at erstatte Betlehemsstjernen på toppen af juletræet med hammer og segl.
The hippie couple
.
4 Køleskab af mærket "Bauknecht".
1-7 Hippieparret/The hippie couple.
1 På stenen, der ligger på buffetmøblet er malet Viet Congs flag (= den nationale frihedsfront/den nationale front for befrielse af Sydvietnam = partisanhær der bekæmpede de amerikanske og sydvietnamesiske styrker under Vietnamkrigen). Vietnamkrigen varede fra 1961-75 og stod mellem det kommunistiske Nordvietnam (støttet af USSR og Kina) og det anti-kommunistiske Sydvietnam (støttet af USA). Krigen endte med sejr til Nordvietnam og landets genforening under det kommunistiske styre. I reolen anes "Varulven" af Aksel Sandemose og "Skyggespil" af Hans Kirk.
The Viet Cong flag (= National Liberation Front) is painted on the stone placed on the buffet.
3 Babylift/Carrycot.
4 Kuglefjernsyn fra JVC Nivico, formgivet i 1970, inspireret af månelandingen den 20. juli 1969.
JVC Videosphere television, designed 1970, influenced by the Apollo 11 moon landing on 20 July 1969.
5 Vugge i flet/Wicker cradle.
1-6 Grønlandsk studerende. Lejligheden viser indretningen i den studiebolig i Aalborg, som den grønlandske pædagogstuderende Helene Thiessen boede i.
Home of the Greenlandic student Helene Thiessen.
1-2 Platter med grønlandske motiver fra Bing & Grøndahl hænger på væggen i køkkenet: Juleaften 1972. Mors Dag 1974. Jubilæumsplatte for KGH (Den Kongelige Grønlandske Handel) 1774-1974.
Plates with Greenlandic motifs from Bing & Grøndahl: Christmas Eve 1972. Mother's Day, 1974. Jubilee plate which has been designed to commemorate KGH (The Royal Greenland Trade Department) 1774-1974.
3-4 Køleskab af mærket "Atlas Danmark".
1-3 Grønlandsk studerende/Home of the Greenlandic student.
4-6 Tørreloft/Drying loft.
1 "Aarhus Fortæller", udstilling om Aarhus' historie fra vikingetiden til vore dage.
"Aarhus Story", exhibition about the history of Aarhus from the Viking Age to the present day.
2-7 Rangerlokomotiv F 694 bygget til at flytte person- og godsvogne fra et spor til et andet. Damplokomotivet er bygget i 1920 på Frichs (jernstøberi og maskinfabrik) i Aarhus. Lokomotivet, der i 51 år gjorde tjeneste i især Aarhus, Aalborg og Randers, vejer 30 ton er er ni meter langt. Udlånt af Danmarks Jernbanemuseum, Odense.
Steam shunting locomotive F 694, 1920, built 1920 at Frichs (iron foundry and machine factory) in Aarhus.
1-2 Schous Sæbehus/Schou's Soap Shop.
3 Telefoncentral/Telephone exchange.
4 Amtstidende.
5 Telefon- og bladkiosk fra Aarhus, 1900, tegnet af arkitekten Thorkel Luplau Møller.
Newsstand from Aarhus, 1900, designed by the architect Thorkel Luplau Møller.
1 foto-borgen der tidligere lå i Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Aarhus/Camera shop.
2-3 Pouls Radio.
4-5 Bækgaards Rejsebureau/Travel agency.
1-3 Broderi Boden/Embroidery shop.
4 Velo Solex. I 1946 kunne den første Velo Solex (cykel med hjælpemotor) købes i Frankrig og i 1950 i Danmark. I 1957 fik Velo Solex konkurrence af den lyseblå Velo Vap (Velo ud og vap hjem).
5 Tandtekniker/Dental technician.
1-2 Glarmester Krampau/Glazier Krampau's shop.
3-4 Port med tidens plakater. Affaldsspand. Herrecykel med dynamolygte.
1-3 Politikens Pavillon tegnet af Anton Rosen, fra Landsudstillingen i 1909 og udstillingen "Rockin' Aarhus Posters".
Pavilion designed by the architect Anton Rosen for the National Exhibition in Aarhus in 1909, and the exhibition "Rockin' Aarhus Posters".
4-5 Udstillingsbygning indeholdende Kunstkammeret og Dansk Plakatmuseum
Exhibition building containing the Cabinet of Curiosities and the Danish Poster Museum
Drop Down Menu
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Roskilde
Domkirke
Roskilde
Cathedral
Regenter
Jelling-
monumenterne
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Nordisk mytologi
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Digital kunst

KI
Digital Art

AI

Schweiz
Switzerland
Tyskland
Germany
 
Bayeux tapetet
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Dante
Alighieri
Drop Down Menu
ARS longa.dk
kontakt