contactarslonga@gmail.com
 © Kirsten Gress. All Rights Reserved

arslonga.dk

 

Drop Down Menu
 
Aarhus

Drop Down Menu

 
 

Den Moderne By (årene 1927 og 1974)
The Modern Town
(the years 1927 and 1974)

Tårnborg, treetagers hjørnehus med boliger og butikker fra 1974. Bygningen er en rekonstruktion af et hus i Helsingør. Fire af lejlighederne kan beses. De tre er beboelse og den fjerde erhverv (gynækologisk lægepraksis).
Taarnborg three-storeyed corner house with a tower. A residential property containing three flats and a gynaecological practice.

1 Interiør fra skoleinspektør Frøken Bodil Sneums hjem, 1. sal tv. Læs om Bodil Sneum, klik her.
Interior from headmistress Miss Bodil Sneum's home, 1st. floor left.
2 Ryavægtæppe i gynækolog Ib Windfelds praksis, 1. sal th. Klinikken er fra Kolding. Læs om klinikken, klik her.
Rya wall hanging the gynaecological practice of Dr. Ib Windfeld, 1st. floor right.
3 Interiør fra Kollektivet Tårnborg, 2. sal, tv. Kollektivet er inspireret af et Aarhuskollektiv fra ejendomskomplekset Skansen. Beboerne var fire studerende: Ove Bertin Gaarboe-Poulsen, Vibeke Rygård, Claus Effersøe, Lise Hammershøj Jensen. Læs om kollektivet, klik her.
Interior from the commune Taarnborg, 2nd floor left. The commune is influenced by an Aarhus commune consisting of four students: Ove Bertin Gaarboe-Poulsen, Vibeke Rygård, Claus Effersøe, Lise Hammershøj Jensen.
4 Interiør fra kernefamiliens soveværelse, 2. sal th. Kernefamilien bestod af Lena og Jørn Meyer og børnene Lone og Henrik, der i begyndelsen af 1970-erne boede i lejlighed i Vejle.
Interior from the nuclear family's bedroom. 2nd floor right. The nuclear family consisted of Lena and Jørn Meyer and their children Lone and Henrik.
 
Frøken Bodil Sneums hjem/Miss Bodil Sneum's Home
Møblementet i Frøken Sneums hjem er ikke tidstypisk for årstallet 1974, men viser en lejlighed i året 1974 med møbler af ældre dato.
The furniture in Miss Sneum's flat is not typical for the year 1974, they represents 20th century furniture.
 
Gynækolog Ib Windfelds praksis

The gynaecological practice of Dr. Ib Windfeld

1-2 Lægesekretærens skrivebord/The medical secretary's writing desk.
3 "80'ernes P-pille TRINORDIOL/"The pill of the 80s TRINORDIOL".
4 Kalender fra BRUGSEN visende udsnit af Constantin Hansens maleri "Den grundlovgivende Rigsforsamling".
Calendar from BRUGSEN (Danish supermarket chain) showing detail of Constantin Hansen's painting "The fathers of the Danish constitution"
 
1 Henry Heerups litografi "Kolding svanen"for Kolding Svane Apotek. I baggrunden ses tårnet på Koldinghus.
"The Kolding Swan", lithograph by the Danish artist Henry Heerup, made for Kolding swan pharmacy.
2 Bjørn Wiinblad, "Vest", 1970, offsettryk/Bjørn Wiinblad, "Vest" (West), 1970, offset.
 
Kernefamiliens hjem/The Home of the Nuclear Family
1 Lena og Jørn Meyer.
2 Bryllupsbillede/Wedding picture.
3 Børneværelse til to børn. Der kan laves lektier ved chatollet af teaktræ, der er tidens foretrukne træsort.
Children's bedroom.
4 Moderne gul skoletaske og gymnastikpose med påbroderet navn. Gymnastikposen, der er bundet til taskens hank, er syet i håndgerningstimerne.
Modern yellow school bag with home made gym bag.
 
 

1-2 Køkken med stormønstret tapet. På køkkenbordet står opvaskestativ og transistorradio. På køleskabet en brødkasse fra Brabantia.
3-4 Moderne køkken af teaktræ med overskabe med indbyggede krydderihylder. På væggen hænger køkkenrullen og en EVA køkkenvægt. Elkomfuret er "DELUXE" i stål og hvidt.
5 Køkkenrullen her med motiver af hollandske kakler. Køkkenrullen blev opfundet i Philadelphia i 1907 af hygiejniske grunde. Bl.a. stofservietter hvor bakterier kunne samles, blev erstattet med køkkenruller. I Danmark i 1960-erne vandt rullen indpas i køkkenet og erstattede i stort omfang karkluden.
5 EVA bagevægten til at hænge på væggen erstattede den gammeldags bordvægt af jern og blev populær i 1960-erne.
 
1 Køkkenskabet med porcelæn til hverdagsbrug. Det fine porcelæn stod i dækketøjsskabet i stuen og anvendtes kun om søndagen eller når der kom gæster.
2 "CONRADS KOGEBOG" ses på øverste hylde, den er skrevet af kokken og madskribenten Conrad Bjerre-Christensen i 1970. Sammen med Aksel Larsen, der var tidligere køkkenchef ved hoffet, gjorde han fra 1966-76 TV-køkkenet "Conrad og Aksel" populært. Conrad, der hundsede rundt med Aksel, anvendte ofte vendingen "Rigeligt smør". De to kokke optrådte i reklamer for smør, hvilket var årsagen til at programmet stoppede. På midterste hylde ses Adam og Eva proptrækker og oplukker.
3 "gris på gaflen" kogebogen var populær og titlen er fra reklamekampagnen for svinekød der i 1957 blev lanceret af Eksport Svineslagteriernes Salgsforening.
4 Korsstingsbroderet bakkeophæng.
 
1 "ATLAS" køleskab. På køleskabet står en brabantia brødkasse og ved siden af en tæppetrille, der er en slags støvsuger.
2 I køleskabet ses bl.a. børnenes madkasser, pålægschokolade og et salathoved - det var blevet moderne at spise salat.
3 Kobberplatter flankeret af lampetter. Teaktræsmøblet indeholder det fine porcelæn.
4 Teaktræsreol med bøger og pynt fra Den Kongelige Porcelænsfabrik. Penduluret er formentlig et arvestykke.
 
1 Skrivebordet står skråt ud fra væggen, det skaber således en lille hyggekrog til faderen i huset, der fra sin stol kan se ud over stuen. På reolen bagved står en grøn arkivmappe til private papirer. I skrivebordets reol står et leksikon.
2-4 Sofahjørne med en trepersoners sofa med broderede puder og foran sofabordet. Ved siden af sofaen er en bladholder. Den grønne sofabordslampe giver hyggebelysning. For enden af sofabordet står en sammenplantning. På bordet ligger "BILLED BLADET". Uri Geller var en magiker, der underholdt i tv og kunne få folks ure, der ikke havde gået længe, til at gå igen og kunne få bestik til at bøje sig.
 
1 TV med låger. På væggen det populære billede af "Fiskeren".
2 "Portræt af piberygende fisker". Billedet er et af de utallige kopier, der er malet af "Fiskeren". Originalen er malet af Hamburg marinemaleren impressionisten Harry Haerendel (1896-1991). Personen der er portrætteret er den nederlandske fisker og redningsmand Dorus (Theodorus) Rijkers (1847-1928), der var den redningsmand, der havde reddet det største antal mennesker (487) fra druknedøden og derfor blev folkehelt. Redningsbådsmuseet "Dorus Rijkers Redding Museum" i den nordhollandske by Den Helder er opkaldt efter den berømte redningsmand.
3 Spisebord med hvid dug og herover et marinebillede, et skib i voldsom sø. Til venstre ses en broderet klokkestreng med skilte fra gamle håndværk: Karetmager, kobbersmed, skrædder, hjulmager, barber, træskomager, glarmester og fisk (fiskehandel).
4 Reolvæg med skab til de fine glas, herunder plader, pladespiller og radio. På væggen et idyllisk landskabsmaleri.
5 Entresæt med spejl, hylde og klædebørste. På hylden står en "mælkepung" opkaldt efter den pung som mælkemanden havde med sig, når han kørte i sin mælkebil fra dør til dør og ringede med sin klokke, så husmoderen kunne høre at han var der og købe sin daglige mælk. En mælkemandstaske var også populær i tiden, men ikke så populær som en jægertaske, se nedenfor.
 
1 Pænt redt dobbeltseng flankeret af små sengeskuffer til at placere godnatlæsningsbogen eller vækkeur.
2 Klædeskab med skydelåger.
3 Kommode med Carmen Curlers og parfumeflakoner placeret på hvide hæklede mellemlægsservietter, der også kunne bruges til at lægge mellem asietter. Carmen Curlers  kom i produktion i 1963 og erstattede papillotterne når håret skulle sættes pænt. Boksen med curlerne blev sat til strøm og varmet op og derefter rullet i håret.
4 Indhold i kommodeskuffe.
 
Kollektivet Tårnborg/The Commune Taarnborg
1 Plakat af Henry Heerup og plakater af kinesiske bondemalerier pryder væggen over sengen/sofaen, hvor guitaren er placeret.
2 Garnvinderen ovenpå reolen indikerer, at der blev vundet garn og strikket i hjemmet understreget af kruset til højre med strikkepinde. I midten en syæske.
I reolen indgår bl.a. Shakespeares samlede værker på engelsk og ringbind fra Tulip Slagterrierne med dias fra Kina. Bøgerne er de klassiske i tiden og ikke mindst af de forfattere, som enhver socialist/kommunist måtte have i sin reol: Herman Bangs "Slaven", Scherfigs "Det forsømte forår" og "Frydenholm", Aksels Sandemoses "En flytning krydser sit spor", hvor janteloven indgår. Sanghæftet "Fler røde fællessange" ligger også på reolen.
3 Louis Poulsens arbejdslampe ses forrest og på opslagstavlen en plakat af Joäo Abel Manta "O POVE ESTÁ COM O" = Folket står bag MFA (De væbnede styrkers bevægelse). Nellikerevolutionen i Portugal var en ublodig militærledet revolution i 1971, hvor det 40 år gamle diktatur faldt og demokrati blev indført. Der blev sat nelliker i soldaternes geværløb.
4 Afsyret kommode. At afsyre var populært i tiden, og bedsteforældres gamle møbler fik nyt liv, når den gamle maling kom af. De fleste ting var af fyrretræ. Flettede ting som vasketøjskurv og stole hørte med til indretningen. I kommodeskufferne ses den islandske sweater og blå-hvid stribede murerskjorter og et hæklet rødt sjal.
 
1 "Aristide Bruant på Ambassadeurs", 1892, plakat af Henri de Toulouse-Lautrec, ses på væggen. Plakaten reklamerer for sangeren Aristide Bruant's debut på Ambassadeurs på Champs-Elysées.
"Aristide Bruant på Ambassadeurs", 1892, poster, by Henri de Toulouse-Lautrec. The poster advertised for the debut of the singer Aristide Bruant at Ambassadeurs, Champs-Elysées, Paris.
2 Sættekassen var tidens amagerhylde, hvor en masse nips kunne placeres. Sættekassen skulle helst være den ægte vare, have tilhørt en håndsætter, dvs. en typograf der satte en tekst med typer (skrifttegn) af bly.
3 Jægertasken var tidens dametaske og nogle havde en rigtig en af slagsen, der havde tilhørt en jæger og havde fuglegalger til fx de skudte fasaner.
4 Carl Joseph Schwenn (1888-1973), dansk maler, der underviste i perspektivlære på Kunstakademiet og skrev lærebøger om emnet.
 
1 Vietnamplakat over drejeskivetelefonen. Telefonen er anbragt i entreen og var en fællestelefon med tæller, så man kunne se, hvor mange penge man ringede for.
2-3 LK (Lauritz Knudsen) lavvoltskomfur med plader som blev produceret fra 1934. I slutningen af 1950-erne kom spiralkogepladen.
4 Køkken med låger malet i kraftig blå farve. Vasken er en gammel zinkvask. G.A.L. Thorsen (Kurt Thorsens far) opfandt i 1950-erne stålvasken.
 
1 Tidens lysestage var en vinflaske, hvor stearinen fra lysene ikke blev fjernet, men dannede et spraglet mønster. På vinduespladen ses også krydderurter. Der er en kold- og varmvandshaner.
2 Hjemmefarvede herreundertrøjer var sagen. De kunne farves i en stor gryde med Dylon farve, eller de kunne batikfarves. Mange af tidens fædre måtte se deres beholdning af undertrøjer svinde ind. En farvet undertrøje kunne bruges som lårkort kjole.
 
1-2 Ølkassereoler. Sengearrangement og lænestol med hæklet patchworktæppe over. På sengegavlen hænger en kernelæder posttaske. Lampen er af rispapir.
3 Plakat for Roskilde Festivalen.
4 Udsigt fra lejlighedens balkon til Den Gamle By.
 
1-2 Kollektivets spisebord dækket af en hjemmefarvet dug i lagenstof. Effekterne i stoffet kom frem ved, at man inden stoffet kom ned i farven, snoede elastik eller garn omkring de steder, man ønskede effekten.
Den store tepotte indikerer et stort teforbrug. 
3 Pladesamlingen indeholder bl.a.: "The Best of Mikis Theodorakis" (Grækenland var et yndet feriemål). "Sange af Benny Holst". "Den store flugt" af Sebastian.
4 Safaristol.
 
 
1 Kurvetaske, sweater i hønsestrik, parkacoat, fløjlsjakker og ruskindsfrakke. Klædeskabet skal åbnes for at skifte sikringer.
2 Andefødder og ørkenstøvler, stribet strikketrøje, fløjlsbukser og mælkedrengebukser.
3 Scooterstøvler (forrest til venstre), træsko, kernelæderstøvler, gummisko, sundhedssandaler og ørkenstøvler.

 

 
Salon Anni
 
Hjørnehuset Tårnborg/The Corner House Taarnborg

 

 
1 Telefoncentral/Telephone exchange.
2 Sønderbrogade.
3 Foto-borgen der tidligere lå på Tordenskjoldsgade på Trøjborg i Aarhus/Camera shop.
4-5 Bækgaards Rejsebureau/Travel agency.
6-7 Broderi Boden/Embroidery shop.
8 Velo Solex. I 1946 kunne den første Velo Solex (cykel med hjælpemotor) købes i Frankrig og i 1950 i Danmark. I 1957 fik Velo Solex konkurrence af den lyseblå Velo Vap  (Velo ud og vap hjem).
9 Port med tidens plakater. Affaldsspand. Herrecykel med dynamolygte.
10-11 Glarmester Krampau/Glazier Krampau's shop.
12 Tandtekniker/Dental technician.
 
1-2 Schous Sæbehus/Schou's Soap Shop.
3-4 Pouls Radio.
5-9 Politikens Pavillon tegnet af Anton Rosen, fra Landsudstillingen i 1909 og udstillingen "Rockin’ Aarhus Posters".
Pavilion designed by the architect Anton Rosen for the National Exhibition in Aarhus in 1909, and the exhibition "Rockin’ Aarhus Posters".
 
 
1-2 Udstillingsbygning indeholdende Kunstkammeret og Dansk Plakatmuseum
Exhibition building containing the Cabinet of Curiosities and the Danish Poster Museum.
3 Haute Horlogerie lommeur fremstillet af det svejtsiske firma Girard-Perregaux i perioden 1889-1900. 
Haute Horlogerie pocket watch made by the Swiss firm Girard-Perregaux in the period 1889-1900.
12 Landsudstillingen Aarhus 1909/The National Exhibition in Aarhus in 1909.
 
Dansk Plakatmuseum/The Danish Poster Museum
1 Plakat udført af Harald Borges/Poster by Harald Borges.
2 Skagen "Hvor to have og alverden mødes"/The Skaw.
3 Ribe. Danmarks ældste by og storkenes by/Ribe. Denmark's oldest town and Town of Storks.
4 H.C. Andersens hus i Odense/Hans Christian Andersen's house, Odense, Denmark.
5 "Hamlet" festival i Helsingør, 1950/"Hamlet" Festival at Elsinoro, Denmark, 1950.
6 Margaret Mitchell, "Borte med blæsten"/Margaret Mitchell, "Gone with the Wind".
7-12 Bjørn Wiinblad.
 
1-2 Henry Heerup.
3 Arne Jacobsens "Bella Vista" i Klampenborg.
4-5 Storm P.
6 Aage Rasmussen.
7 "Stauning - eller Kaos. Stem Socialdemokratisk!", valgplakat 1935.

 

Drop Down Menu

 
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for HM The Queen
Historiske krige
Kristne
højtider
Regenter
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Jelling
Monumenterne
Reformationen
The Reformation
Bayeux tapetet
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Kongelige portrætter
PAS DE DEUX
ROYAL
Aarhus
Marselisborg
Slot
Marselisborg
Palace
Sculpture by the Sea Aarhus
2009, 2011 2013,
2015
København Copenhagen
Den danske kulturkanon
Barcelona

Jugendstil i Riga, Letland
Art Nouveau in Riga, Latvia
Kongelige på frimærker
Royals on Stamps
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
Firenze
Florence
Rom
Rome
Venedig
Venice
Glasmuseet
på Murano
Domkirken i
Pisa
The Field of Miracles Pisa
Schweiz
Switzerland
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo da Vinci
Berlin
Guareschi &
Don Camillo
Amsterdam
Jeff Koons
Frank O. Gehry Guggenheim
Bilbao
 
Drop Down Menu