contactarslonga@gmail.com
 © Kirsten Gress. All Rights Reserved

arslonga.dk

 

Drop Down Menu
 
OLSEN-BANDEN
Fotos fra udstillingen "Skide godt, Egon. Olsen-Banden på museum", Viborg Museum, 2016

 
Kjeld og Yvonnes stue
Pakken med planen, som ligger på bordet, er tegnet på at Egon er kommet ud af Statsfængslet i Vridsløselille, hvor Kjeld og Benny har hentet ham i Bennys rustbunke af en Chevrolet Bel Air. Banden er igen samlet i Kjeld og Yvonnes stue i hjemmet i Valby, øllerne er trukket op, og Egon er klar til at åbne den brune pakke med sejlgarn og fremlægge sin geniale plan, der ikke kan slå fejl.

I 1968 vistes "Olsen-Banden" for første gang. I 2018 fejres Bandens 50 års fødselsdag af Nordisk Film med en særudstilling i deres studier i Valby, hvor filmene blev optaget i sin tid. Se oversigt over de 14 Olsen-Banden film.


Kup ved højlys dag begået af luset amatør

Søndag den 7. januar 2018 kl. 12.17 blev begået et kup på udstillingen. Egons pakke blev stjålet. Overvågningskameraet afslørede forbryderen i gerningsøjeblikket. Udstillingsleder Mica Stolze Nielsen har i bedste Olsen-Banden jargon beskrevet den kvindelige tyv som "småfed og almindelig". Kuppet var timet og tilrettelagt i og med at kvinden ankom kl. 12.17 og kl. 12.19 igen forlod udstillingen med pakken under sin frakke. Tyveriet blev anmeldt til Københavns Politi. Pakken indeholdt ikke en kupplan men nogle gamle udgaver af Kristeligt Dagblad. Tirsdag den 9. januar leverede tyven, en 67-årig kvinde fra Nordfyn, pakken tilbage til Nordisk Film efter at have fået dårlig samvittighed, da hun så sig selv som tyv på tv, hvor optagelserne af tyveriet fra udstillingens overvågningskamera blev vist. Kvinden er sigtet for tyveri efter straffelovens §276 og har erkendt forholdet.
Kriminalassistent Jensens siger i "Olsen-Bandens sidste bedrifter" (6): "Det eneste der betaler sig, dét er forbrydelse", og måske var det de ord, der affødte amatørkuppet.

Indretningen af Yvonnes stue
Møblerne og deres placering i Yvonnes stue varierer fra film til film, men stilen bevares. Der er hygge i hjemmet, der er dekoreret med billeder, fotografier og nips, der signalerer, at især nogle danske og få udenlandske seværdigheder er besøgt.
Møblementet består af en ternet sofa med broderede sofapuder, sofabord i teak med lysedug og fad, et lille hjørnebord i teak med hvid-blå kakler, en grøn lænestol med teakarmlæn og to broderede puder, en standerlampe og et tv med pynt ovenpå samt et spisebord med fire stole. På bordet ses Egons plan, tre øl, en lysedug og en skål med frugtmotiver. Gardinerne er gule og har kapper. I vindueskarmene er blomster og pynt. På gulvet er tæpper, det røde er et ryatæppe.
Billederne hænger spredt, og er ikke rettet ind efter en fast under- eller overkant, så helhedsindtrykket af stuen er noget rodet eller disharmonisk, men ser man stuen i små bidder eller sektion for sektion, er det fine små arrangementer. Eksempelvis ses mellem vinduerne et arrangement med kukur øverst, et billede i midten og herunder en platte, der er harmoni i dette enkelte "panel", men ikke hvis man betragter vinduesvæggen som helhed.
Til højre for sofaen ved siden af lampetterne hænger et negerhoved skåret i træ, som i 1950-60-erne var en folkelig dansk sløjdkunst, der var moderne i tidens indretning. Negerhovederne produceredes også som smykker i ibenholt. Negerhovedet på Yvonnes væg ser lige ind i stuens hjørne, hvilket afslører en manglende sans for det kompositoriske i indretning, det fungerer ikke helt, hovedet skulle lige drejes en omgang, så ville det virke harmonisk. Under hovedet ses et formentlig korsstingsbroderet billede i sort-hvidt, der viser familiehygge i en stue, hvor den shagpiberygende fader taler med sin søn og moderen hygger sig med kæledyrene. På væggen til højre herfor ses et blomsterportræt og herunder en platte med blomstermotiv. Det er ren hygge. Der er intet foruroligende i vægpynten. Det er et hjem på allerbedste måde. Til højre for det lille vindue ses en ophængt reolhylde med lysestage, urtepotte, porcelænsfigur af en pige med gæs og en keramikvase med roser. Under reolhylden hænger kobbertøj, øverst en æbleskivepande og nederst en juleplatte fra 1925 med motiv af Roskilde Domkirke. Til venstre for panden hænger en kakkel med motiv af en mølle. Til højre et billede af et barn, der fodrer gæs.
På chatollet i teak og på Amagerhylden ovenover er der spækket med nips.
På chatollet ses bl.a. en flagstang med Dannebrog, et ølkrus fra Spanien, en dukke fra Spanien, en sparegris, en porcelænselefant, en vase med naturmotiv, 2 fotografier (formentlig Børge som lille), et portkort fra Miramare, et rundt porcelænsaskebæger i Kongeligt Porcelæn med motiv af Ebeltoft Rådhus, en redekam, en pengepostkasse, et ølkrus i keramik fra Tyskland, en bordlampe med stofskærm og en drejeskivetelefon.
På Amagerhylden står øverst en morter i messing. På den midterste hylde er en souvenirfigur af Den lille havfrue. På nederste hylde en porcelænsfigur af et bornholmsk silderøgeri, et par hollandske træsko i porcelæn, Dybbøl Mølle som termometer, figur af en Tivoligarder, en konkylie (måske fra besøg ved Vesterhavet. Hvis man holder den til sit øre, kan man høre Vesterhavet bruse).
På væggen ved siden af Amagerhylden ses til venstre en platte med et Danmarkskort, til højre ses et ur og en øloplukker.
På reolhylden står en bordlampe med blomstret skærm, et fotografi, en vase fra Dybbøl Mølle og en globus, der kan sættes til strøm.
At Danmark og de nære ting betyder noget for Yvonne fremgår af "Olsen-Banden går i krig" (10), hvor hun siger: "Man kan ikke uden videre forlade sit fædreland og de danske strande og bøgeskoven og de lyse nætter og fjernsynet og alting og bare sætte sig ned med palmer og flisegulv og perleforhæng, så er det, det ender med drikfældighed og menneskelig tragedie, så er det, man lærer hvad det vil sige at være dansk, og hvor vigtigt det er og få sin sjæl med sig og alle småtingene, potteplanterne, billederne, de seks sølvskeer, stearinlysene, askebægrene fra Dybbøl og Den lille havfrue og Tivoligarderen, alle de små nære ting som binder og giver livet mening og som gør, at man ikke føler sig så ensom og forladt ude i det fremmede".
 
Egon: "Jeg har en plan", vi skal bruge ..."
"Det hele er timet og tilrettelagt"... "Lad os Så komme i gang!"
Kjelds jordmodertaske med de remedier som Egon skal bruge til at åbne et Franz Jäger pengeskab: talkum, stetoskop og gummihandsker. Kort over Festung Dänemark, hvor krydset markerer, hvor generalens skat befinder sig. Dykkerhjelmen bruger Egon i sin søgning efter skatten. "Olsen-Banden i Jylland" (3).
Den røde kuffert. I kufferten til venstre ses guldbarrer fra generalens skat, som blev delt efter Mads Femøres ønske: "Jeg havde tænkt mig det fordelt således, at I beholder alle pengene, og så nøjes jeg med guldet". Pengene viste sig at være falske, "Olsen-Banden i Jylland" (3).
Mingvasen, fra
"Olsen-Banden ser rødt" (8), som Egon har stjålet for Lensbaron Lövenwold, og som Kjeld og Benny må lime sammen med Danalim, da Fie er kommet til at tabe den. Det viser sig, at vasen er en billig kopi "Made in Hong Kong", og Egon planlægger hævn.
Hævnen mod Lensbaron Lövenwold i "Olsen-Banden ser rødt" (8) foregår i Det Kongelige Teater i takt til ouverturen fra Kuhlaus Elverhøj, hvor lyden af hammer, mejsel, boremaskine og bomber akkompagnerer orkestret, der aldrig har spillet bedre, hvis man skal tro dirigentens (Bent Mejding) mimik. Børge bliver firet op med en elevator og snupper både kuffert og vase fra Lövenwolds medsammensvorne mens Kongesangen spilles og de står op.
 
Og så skal der også bruges røde sodavand til KBG (københavnske bodyguards). En pruttepude til en gæst i Harry's Bar. Et eksemplar af kommunistavisen "Land og Folk" til at give Høje Nords direktør Bang-Johansen et chok for livet. En forhammer til at smadre lygterne på en pengetransport. En legetøjstank, der kan skyde med gule ærter og et målebånd.
En hammer, et stykke kridt, Den lille havfrue, tre Tuborg, et billede af Dronningen og de to små Prinser, Amalienborg, en fiskestang, et cigaretskod, afbrændte tændstikker og nullermænd.
 
Kontorer
Hallandsens kontor.  Kriminalassistent Jensen kontor. Franz Jäger Berlin.
 
Kostumer
Egons kostume er et sort stribet jakkesæt med prikket klud i brystlommen, gullig skjorte, spraglet slips og bowlerhat. Bennys kostume er brune slidte sko, gule sokker, brune bukser der stumper, ternet jakke, lyserød skjorte og kulørt mønstret slips samt hat. Kjelds kostume er hvide gummisko, grå bukser, gyldenbrun fløjlsjakke, hvid skjorte, butterfly, tweedkasket, briller og en jordmodertaske.
Yvonnes kostumer er oftest stormønstrede kjoler, en stor hat og øreringe bla. i form af plastikmargueritter.
Hendes kjoler og tilhørende hatte er designet af kostumier Lise-Lotte Dandanel, der i samarbejde med Kirsten Winther og Erik Balling har stået for alle Yvonnes dragter. Nogle af kjolerne er syet i spraglet Marimekko stof.
Yvonnes pels, som hun får til sit sølvbryllup. Frakke svt. den Egon bærer, da han spiller den store tyske bagmand i "Olsen-Banden går amok" (5). Politiets ternede jakker og trenchcoat.
Køretøjer
Bennys Chevrolet Bel Air '59, eller rettere en rustbunke, der svarer til Bennys. Bilen er lånt fra Kunsthalle Rostock, der i 2015 viste udstillingen "Mächtig gewaltig! Die Olsenbande im Museum" (Skide godt! Olsen-Banden på museum), og i den anledning fik bilen fra USA, da det ikke var muligt i Europa at finde en bil i samme elendige stand som Bennys.
 
Børges knallert, en "PUCH".

 
Nordisk Film studie i dukkehusformat. Her ses Olsen-Banden og siddende Erik Balling. Forrest ligger filmruller og et klaptræ. På lågen
ses en filmfotograf.
Erik Ballings "Erika" skrivemaskine af tysk fabrikat, hvorpå han skrev alle Olsen-Banden manuskripterne. Egon Olsen (Ove Sprogø) og Marx Brothers, Louis Tussauds Voksmuseum.
De 14 Olsen-Banden film
er produceret af Nordisk Film i perioden 1968-98.
Erik Balling har instrueret filmene. Sammen med Henning Bahs var han også manuskriptforfatter.
Filmens tema, der er lidt flosset i kanten, er skrevet af Bent Fabricius-Bjerre og spillet af Papa Bues
Viking Jazband.
1 1968 Olsen-Banden
2 1969 Olsen-Banden på spanden
3 1971 Olsen-Banden i Jylland
4 1972 Olsen-Bandens store kup
5 1973 Olsen-Banden går amok
6 1974 Olsen-Bandens sidste bedrifter
7 1975 Olsen-Banden på sporet
8 1976 Olsen-Banden ser rødt
9 1977 Olsen-Banden deruda'
10 1978 Olsen-Banden går i krig
11 1979 Olsen-Banden overgiver sig aldrig
12 1981 Olsen-Bandens flugt over plankeværket
13 1981 Olsen-Banden over alle bjerge
14 1998 Olsen-Bandens sidste stik
 
Ove Sprogø: Egon Olsen
Temperamentsfuld cigarrygende bandeleder. Sidder stort set altid i fængsel efter at en af hans geniale planer som sædvanlig er mislykket. Kjeld og Benny får så hatten passer, hvis de har kludret i det, så som: "Det er det samme hver gang. Man har en plan, en genial plan! Og så er man omgivet af hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere. Talentløse skiderikker, impotente grødbønder, og Socialdemokrater!"
Egons påklædning er sort stribet jakkesæt, klud i brystlommen, gullig skjorte, spraglet slips og bowlerhat. Han bærer et armbåndsur, der har set bedre dage samt en stor ring på højre lillefinger.
Egon har ingen damebekendtskaber. Kun i
"
Olsen-Banden" (1) har han en relation til Connie (Grethe Sønck), der styrer bordellet, der holder til på etagen over stamværtshuset.
Morten Grunwald: Benny Frandsen.
Bandemedlem. Benny er Bandens chauffør og tekniske geni, der bl.a. med sit specielt tilvirkede stykke værktøj "dimsen" kan dirke døre m.v. op. Han tilkendegiver sin begejstring for Egon som Bandens leder med "Skide godt Egon".
Bennys påklædning er brune slidte sko, gule sokker, brune bukser der stumper, ternet jakke, lyserød skjorte og kulørt mønstret slips samt hat. I Olsen-Banden overgiver sig aldrig (11) bliver Bennys sko pudset ved et uheld af en portvinsdrikkende ministerfrue med rengøringsvanvid.
I
"Olsen-Banden" (1) bliver Benny forlovet med Ulla (Lotte Tarp) og skal være far. Ellers er han single til han møder købmandsdatteren Ragna til et enkebal på Damhuskroen, hvor der var strømafbrydelse. Ifølge Børge må det være som at vælte med en knallert at gå i seng med hende. Benny dropper Ragna, da det viser sig at hendes far har fået den opfattelse at Ragnas Bennymand er godt ved muffen og kan bidrage til at få hans skrantende forretning på ret kurs. Bennys interesse for kvinder fremgår af hans sprogbrug så som "Sol og palmer og kællinger", som han ser som belønning når et kup er fuldført. I Olsen-Bandens sidste bedrifter (6) er Banden samt Yvonne og Børge omsider kommet til Spanien, og her jagtes Benny af en dame (Lily Weiding), som med sit "Juhuu, Hr. Frandsen" får Benny til at forsvinde i en fart.
Poul Bundgaard: Kjeld Jensen
Bandemedlem. Kjeld er en bekymret natur, siger gerne "Er det farligt?" når Egon fremlægger sine kupplaner. Og "Ja ja ja ja jeg skal nok", når han er nervøs ved en situation.
Kjelds påklædning er hvide gummisko, grå bukser, gyldenbrun fløjlsjakke, hvid skjorte, butterfly og kasket. Han bærer briller. I sin jordmodertaske, som han altid har med sig, har han Egons remedier.
Selvom Kjeld synes underkuet af både Egon og Yvonne, så er han bevidst om, at det er Yvonne, der holder sammen på det hele på sin måde og med fornuft. I Olsen-Banden ser rødt (8) belærer Kjeld Børge om kvinder: "Kvinder er ikke som du tror, de er ikke engang som de selv tror, navnlig ikke når de er blevet gift, så er det, det begynder at blive svært. Forstår du, man kan ikke tale med dem sådan almindeligt, sådan som du og jeg nu sidder og taler, det er ligesom om de slet ikke kan høre, hvad man siger, og det kan ikke nytte noget, du prøver på at forstå, hvad de siger, for det har ikke noget med forstand at gøre". Børge: "Det er noget andet med Fie  ....  hun er go' nok". Kjeld: "Ja, hun er go' nok, og ved du hvad, det er din mor også. Din mor hun er go' nok, hun er dejlig, hun er smuk, og hun er ubegribelig. Hun får altid ret, altid, man skal bare gøre som hun siger, altid". Kjeld accepterer at han nogle gange er Yvonnes Prügelknabe, for nogen skal det jo gå ud over, som han siger, hvis hun ikke får sin vilje.
I
"Olsen-Banden" (1) har Kjeld og Yvonne 3 børn, Birger, Børge og lillesøster.
Kirsten Walther: Yvonne
Kjelds kone og Egons modpart. Egon er nødt til at finde sig i hendes udbrud, for hvis han kommer på kant med hende, så må Kjeld ikke være med til hans kup. Nogle gange bliver hun dog Egon for meget: "Ti stille sindssyge kvindemenneske. Jeg går min vej, I ser mig aldrig mere kom med mine juveler, hvor der de?" og det viser sig så, at Yvonne har lagt juvelerne i kommoden i entreen som imidlertid er blevet hentet af marskandiseren, og Egon får et chok og går i barndom.
I Olsen-Bandens sidste bedrifter (6) siger Yvonne til Kjeld: "
Det siger jeg digMeget har du budt mig i alle disse år. Det har ved Gud ikke været lutter lagkage og dans på roser, og det ved du også godt. Men det her, det byder du mig ikke. Se, der kommer et tidspunkt i en kvindes liv, hvor det ikke er nok for hende at være hustru og mor, hvor hun må blomstre og folde sig ud og være kvinde. Og det tidspunkt, det oplevede jeg jo allerede sidste år, og hvis jeg ikke snart oplever det igen, så bli'r jeg frustreret, og jeg kan godt love dig for, at det vil komme over dit hoved, som en tyv om natten." Yvonne er ikke nogen kvindesagskvinde, men en almindelig husmor, der har fået nok af huslige pligter og dagligdagens trummerum og har oplevet et glimt af livet udenfor hjemmets fire vægge og sukker efter at opleve det igen. Nok kan hun hundse med Kjeld, Benny og Egon for den sags skyld, men der er ikke mere i det end at få dem til at hjælpe med pudsning af sølvtøj eller nedtagning af gardiner eller bruge Egon som gine. Det er vigtigt for hende ikke at stå tilbage for andre og at konfirmation og sølvbryllup holdes med stil og at Børge ikke vokser op i et forbrydermiljø, men bliver ansat i ØK.
Yvonnes påklædning er oftest stormønstrede kjoler, en stor hat og øreringe bla. i form af plastikmargueritter.

Jes Holtsø: Børge
Kjelds søn, der af og til går Banden til hånde.
Børges påklædning er slidte cowboybukser, en rød trøje, "colabunde", som Holtsø selv har beskrevet sine runde briller. Børge har langt hår og midterskilning.
"Hva' sagde jeg" er et af Børges udtryk, når der går koks i Egons planer.
I Olsen-Banden ser rødt (8) har Børge gjort Fie gravid og bliver gift med hende. I Olsen-Banden overgiver sig aldrig (11) får Børge og Fie en søn.

Preben Kaas: Dynamit-Harry
Bennys bror, sprængstofekspert og drukkenbolt. "Det er det, jeg altid har sagt. Svigtet bliver man. Ensom og forladt. Alle mennesker tænker kun på sig selv. Den eneste, der tænker på mig, det er mig", siger Harry i "Olsen-Banden går amok".
Betterøv i "Olsen-Banden i Jylland" (3).

Ove Verner Hansen: Bøffen
Bøffens opgave er at slå Egon ihjel, og selvom han altid ved "lige præcis hvordan", han skal få taget Egon af dage, så lykkes det aldrig.
Bøffen indgår i serien fra og med "Olsen-Banden går amok" (5).

        Bjørn Watt Boolsen: - Hallandsen
  - Bang-Johansen
  -
 
J.M.R. Holm-Hansen Jr.
(John Morgan Rockefeller Holm-Hansen junior)
  - Lensbaron Lövenwold
Politidirektør i de første film, hvor alt for ham drejer sig om korpsets ære og rennomé.
Fra og med "Olsen-Bandens sidste bedrifter" (6) spiller han overskurk, der ønsker at Egon "skal forsvinde og blive helt væk", og det skal Bøffen sørge for.

Peter Steen & Jesper Langberg:  Betjent Mortensen.
Axel Strøbye:  Kriminalassistent Jensen, fra og med "Olsen-Banden går amok" (5).
Ole Ernst:
 
Kriminalbejent Holm, fra og med "Olsen-Banden går amok" (5). I "Olsen-Banden deruda'" vikarierer Dick Kaysø for Ole Ernst.
 
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for HM The Queen
Historiske krige
Kristne
højtider
Regenter
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Jelling
Monumenterne
Reformationen
The Reformation
Bayeux tapetet
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Kongelige portrætter
PAS DE DEUX
ROYAL
Aarhus
Marselisborg
Slot
Marselisborg
Palace
Sculpture by the Sea Aarhus
2009, 2011 2013,
2015
København Copenhagen
Den danske kulturkanon
Barcelona

Jugendstil i Riga, Letland
Art Nouveau in Riga, Latvia
Kongelige på frimærker
Royals on Stamps
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
Firenze
Florence
Rom
Rome
Venedig
Venice
Glasmuseet
på Murano
Domkirken i
Pisa
The Field of Miracles Pisa
Schweiz
Switzerland
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo da Vinci
Berlin
Guareschi &
Don Camillo
Amsterdam
Jeff Koons
Frank O. Gehry Guggenheim
Bilbao
 
Drop Down Menu