ARS longa.dk  v/Kirsten Gress
Drop Down Menu
 
 
Frank O. Gehry
Guggenheim Museum Bilbao

Kort over Spanien 

Kontrolleret kaos i
Gehrys dekonstruktivisme

Gehry dekonstruerer med former som den franske filosof Jacques Derrida (1930-2004) gjorde det med ord. Hans arkitekturstil er dekonstruktivisme eller dekonstruktion, der er en videreudvikling af den postmoderne arkitektur. Der foregår en slags opsplittelse eller analyse af en strukturs overflade, en fragmentering, en manipulation. De ikke retlinede former forvanskes og forstyrrer nogle af arkitekturelementerne, bygningerne signalerer kontrolleret kaos, et opgør med den klassiske harmoni, med de traditionelle arkitekturbegreber som konstruktion, funktion og form. I den dekonstruktive arkitektur skal arkitekterne tænke på en ny måde, de skal se arkitekturen stykvis, altså udvikle bygninger og vise hvordan bygninger kan rejses uden at miste deres anvendelighed og stadig rette sig efter de fundamentale fysiske love.
Fremmedgørelse er nøgleordet, arkitekturen skal genopdages, man tvinges til at se og iagttage for at begribe.Guggenheim Museet i Bilbao (opført 1991-97) er tegnet af den jødiske canadisk-amerikanske arkitekt Frank O. Gehry, der er født i 1929 i Toronto og døbt Ephraim Owen Goldberg. Hans forældre var polske jøder. Gehrys brug af bølgestål og andre tilsvarende materialer var formentlig inspireret af ophold i bedstefaderens isenkramforretning. De kreative evner har han fra forældrene. Han tegnede sammen med sin far, der dog var af den opfattelse, at sønnen var en drømmer, der aldrig blev til noget. Hans mor introducerede ham til kunstverdenen og tilskyndede ham til at studere arkitektur.
Gehry flyttede til Los Angeles i 1947 og fik arbejde med vareudbringning og studerede ved Los Angeles City College og tog afgang fra arkitektskolen ved University of Southern California. Efter eksamen fra USC i 1954 tilbragte han tid væk fra sit fagområde med forskellige andre jobs bl.a. militærtjeneste i United States Army. Han studerede byplanlægning på Harvard Graduate School of Design i et år uden at fuldføre studieforløbet. I 1952, stadig som Frank Goldberg, giftede han sig med Anita Snyder, der foreslog ham at ændre sit navn til Frank Gehry. I 1962 grundlagde han sin egen tegnestue, Gehry Partners LLP, Los Angeles.
I 1966 blev Gehry skilt og giftede sig igen i 1975 med Berta Isabel Aguilera. Opvokset i Canada var Gehry en stor hockeyfan, og i 2004 tegnede han trofæet for The World Cup of Hockey.

 


I 1989 vandt Gehry den største af sine mange arkitekturpriser, Pritzker-prisen, der har til formål "At ære en nulevende arkitekt hvis bygningsværker demonstrerer en kombination af talent, visioner og engagement, som har skabt et konsekvent betydningsfuldt bidrag til mennesket og dets omgivelser gennem sit arkitektoniske udtryk".
(Pritzker Archtecture Prize: "Purpose. To honor a living architect whose built work demonstrates a combination of those qualities of talent, vision, and commitment, which has produced consistent and significant contributions to humanity and the built environment through the art of architecture").

Gehry er internationalt kendt for sin personlige umiskendelige arkitektur baseret på nye former og materialer som kobber, rustfrit stål, zink og titanium og for at have en særlig fornemmelse for de omgivende kulturelle og visuelle sammenhænge. Kendetegnende for Gehrys arkitektur er de forvrængede kurvede linjer og indbyrdes forbundne former sammenholdt af glasvægge monteret på komplekse metalstrukturer, former der brød med konventionerne for byggeri, som blev yderliggående, spøgefulde, organiske og sensuelle, befriet for genkendelige elementer, beriget med uoverskuelighed ved at pege i mange retninger, skabe skæve vinkler og optisk bedrag.

Gehry udviklede
i samarbejde med Dassault Systèmes fra Frankrig sit eget system Gehry Technologies (GT). Systemstrukturen, kaldet CATIA (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application), er udviklet til bil- og luftfartsindustrien. GT gjorde det muligt at udforme hidtil utænkelige bygningsstrukturer.

Udvalgte bygninger af Frank Gehry, se nedenfor.
 

Eksempler på dekonstruktivisme: Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Musikkens Hus, Aalborg, af arkitektfirmaet Coop Himmelb(l)au. Tilbygning til Ordrupgaardsamlingen af Zaha Hadid. Isbjerget, Aarhus. Det jødiske museum i Berlin af Daniel Libeskind.

 
 
Guggenheim Museet ligger i Bilbao i den vestlige del af Baskerlandet i Spanien, på nordkysten ud mod Biscayen. Museet er bygget langs med Nervión floden. Guggenheim i Bilbao er et af flere museer, der er grundlagt af the Solomon R. Guggenheim Foundation. Ud over Bilbao er der Guggenheim Museer i New York (tegnet af Frank Lloyd Wright), Berlin (tegnet af den amerikanske arkitekt Richard Gluckman), Venedig (i Palazzo Venier dei Leoni, Peggy Guggenheims hjem og samling) og Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater (tegnet af Frank Gehry, planlagt færdigbygget i 2022). Siden oprettelsen i 1937 har the Solomon R. Guggenheim Foundation været identisk med samlinger, bevaring og forskning i moderne og samtidig kunst. Det globale netværk begyndte i 1970'erne da Solomon R. Guggenheim Museet i New York fik overdraget Peggy Guggenheims samling.
 
1-2 Louise Bourgeois' "Maman" 2007. Louise Bourgeois (1911-2010), fransk kunstner.
3-4 Broen Puente de Salve oprindeligt tegnet af Juan Batanero i 1972. Den røde bue er tegnet af den franske kunstner Daniel Buren.
5-6 Casto Solano "Honoratiorernes port (hyldest til Ramón Rubial)" (La puerta de los Honorables (homenaje a Ramón Rubial), 2004. Ramón Rubial (1906-1999) var spansk socialistleder. Han var formand for det spanske socialistiske arbejderparti i Baskerlandet og i Spanien. Skulpturen tilhører byen Bilbao.
 
1-2 Jeff Koons' "Tulipaner" 2006. Jeff Koons (1955), amerikansk kunstner.
3-4 Jeff Koons' "Hundehvalp", 2004.
 
 
Udvalgte bygninger af Frank Gehry

1978

 

Gehry Residence

Santa-Monica (hans private bolig)

1981-84

 

Loyola Law School

Los Angeles

1982-84

 

California Aerospace Museum

Los Angeles

1983

 

"The Geffen Contemporary
at MOCA"

The Museum of Contemporary Art,
Los Angeles

1983-84

 

Frances Howard Goldwyn
Regional Branch Library

Los Angeles

1984

 

Norton House
 

Venice, Californien

1986

 

Winton Guest House

Wayzata, Minnesota

1988

 

Fish Dance Restaurant

Kobe, Japan

1989

 

Schnabel House

Brentwood, Los Angeles

1989-92

 

Bygninger i Disneyland Paris

Marne-la-Vallée, Frankrig

1991

 

Chiat/Day Building

Los Angeles

1991-97

 

Guggenheim Museum
i Bilbao

1992-96

 

Dancing House/"Astaire & Rogers Building"

Prag, sammen med
Vlado Milunc

1993

 

Frederich R. Weisman Art Museum

University of Minnesota, Minneapolis

1994

 

Cinémathèque Français/
American Center i Paris

1995-2000

 

Experience Music Project

Seattle, Washington

 

1998

 

Model til et nyt Guggenheim Museum i New York

ved byens havnefront
syd for Brooklyn Bridge

I 2002 trak Solomon R. Guggenheim Foundation forslaget om byggeriet ved havnefronten tilbage af økonomiske grunde.
Foto af modellen klik her

1999-2003

 

Walt Disney Concert Hall

Los Angeles

2000

 

DZ Bank Berlin

2001

 

Gehry Tower

Hannover

2003

 

Richard B. Fisher Center
for the Performing Arts

Bard College, Annandale-on-Hudson,
New York

2003

 

Maggie's Center i Dundee

Skotland

2004

 

Stata Center MIT

(Massachusetts Institute of Technology Cambridge, MA

2004

 

Jay Pritzker Pavillion

Chicago

2005

 

MARTa Herford Museum

Herford, Tyskland

2006

 

IAC/
InterActiveCorp Headquarters

New York

 

2008  
Masterplan for ombygningen af Sønderborg Havn,
hvor en del af planen var hotellet "Alsik" tegnet af Henning Larsen Architects, der også har tegnet Operahuset i København.
 
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Kristne
højtider
Jylland 
du er hovedlandet
Jutland - the mainland
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Jelling
Monumenterne
Reformationen
The Reformation
Bayeux tapetet
Olsen-Banden
Roskilde Domkirke
Roskilde Cathedra
l
Ribe
Regenter
Aarhus
Marselisborg
Slot
Marselisborg
Palace
Sculpture by
the Sea
Aarhus
2009, 2011
2013,
2015
København Copenhagen
Dansk guldalder
Danish Golden
Age
Barcelona
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Danske julemærker
Danish

Christmas Seals
 
Neoplatonisme
Dante
Alighieri
Firenze
Florence
Rom
Rome
Venedig
Venice
Glasmuseet
på Murano
Domkirken
i Pisa
The Field of
Miracles Pisa
Schweiz
Switzerland
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Berlin
Guareschi &
Don Camillo
Amsterdam
Jeff Koons
Frank O. Gehry Guggenheim
Bilbao
Den danske kulturkanon
Tyskland
Germany
Koldinghus
Koldinghus
Castle
Wien
Vienna
Kongelige på frimærker
Royals on Stamps
Kongelige portrætter
Isenheimalteret
Isenheimer Altar
Bergen-Belsen
 
Drop Down Menu