Drop Down Menu
F R A N K  O.  G E H R Y   -   Guggenheim Museum Bilbao

Kontrolleret kaos i
Gehrys dekonstruktivisme

Gehry dekonstruerer med former som den franske filosof Jacques Derrida (1930-2004) gjorde det med ord. Hans arkitekturstil er dekonstruktivisme eller dekonstruktion, der er en videreudvikling af den postmoderne arkitektur. Der foregår en slags opsplittelse eller analyse af en strukturs overflade, en fragmentering, en manipulation. De ikke retlinede former forvanskes og forstyrrer nogle af arkitekturelementerne, bygningerne signalerer kontrolleret kaos, et opgør med den klassiske harmoni, med de traditionelle arkitekturbegreber som konstruktion, funktion og form. I den dekonstruktive arkitektur skal arkitekterne tænke på en ny måde, de skal se arkitekturen stykvis, altså udvikle bygninger og vise hvordan bygninger kan rejses uden at miste deres anvendelighed og stadig rette sig efter de fundamentale fysiske love.
Fremmedgørelse er nøgleordet, arkitekturen skal genopdages, man tvinges til at se og iagttage for at begribe.Guggenheim Museet i Bilbao (opført 1991-97) er tegnet af den jødiske canadisk-amerikanske arkitekt Frank O. Gehry, der er født i 1929 i Toronto og døbt Ephraim Owen Goldberg. Hans forældre var polske jøder. Gehrys brug af bølgestål og andre tilsvarende materialer var formentlig inspireret af ophold i bedstefaderens isenkramforretning. De kreative evner har han fra forældrene. Han tegnede sammen med sin far, der dog var af den opfattelse, at sønnen var en drømmer, der aldrig blev til noget. Hans mor introducerede ham til kunstverdenen og tilskyndede ham til at studere arkitektur.
Gehry flyttede til Los Angeles i 1947 og fik arbejde med vareudbringning og studerede ved Los Angeles City College og tog afgang fra arkitektskolen ved University of Southern California. Efter eksamen fra USC i 1954 tilbragte han tid væk fra sit fagområde med forskellige andre jobs bl.a. militærtjeneste i United States Army. Han studerede byplanlægning på Harvard Graduate School of Design i et år uden at fuldføre studieforløbet. I 1952, stadig som Frank Goldberg, giftede han sig med Anita Snyder, der foreslog ham at ændre sit navn til Frank Gehry. I 1962 grundlagde han sin egen tegnestue, Gehry Partners LLP, Los Angeles.
I 1966 blev Gehry skilt og giftede sig igen i 1975 med Berta Isabel Aguilera. Opvokset i Canada var Gehry en stor hockeyfan, og i 2004 tegnede han trofæet for The World Cup of Hockey.

Kort over Spanien 


I 1989 vandt Gehry den største af sine mange arkitekturpriser, Pritzker-prisen, der har til formål "At ære en nulevende arkitekt hvis bygningsværker demonstrerer en kombination af talent, visioner og engagement, som har skabt et konsekvent betydningsfuldt bidrag til mennesket og dets omgivelser gennem sit arkitektoniske udtryk".
(Pritzker Archtecture Prize: "Purpose. To honor a living architect whose built work demonstrates a combination of those qualities of talent, vision, and commitment, which has produced consistent and significant contributions to humanity and the built environment through the art of architecture").

Gehry er internationalt kendt for sin personlige umiskendelige arkitektur baseret på nye former og materialer som kobber, rustfrit stål, zink og titanium og for at have en særlig fornemmelse for de omgivende kulturelle og visuelle sammenhænge. Kendetegnende for Gehrys arkitektur er de forvrængede kurvede linjer og indbyrdes forbundne former sammenholdt af glasvægge monteret på komplekse metalstrukturer, former der brød med konventionerne for byggeri, som blev yderliggående, spøgefulde, organiske og sensuelle, befriet for genkendelige elementer, beriget med uoverskuelighed ved at pege i mange retninger, skabe skæve vinkler og optisk bedrag.

Gehry udviklede
i samarbejde med Dassault Systèmes fra Frankrig sit eget system Gehry Technologies (GT). Systemstrukturen, kaldet CATIA (Computer Aided Three-dimensional Interactive Application), er udviklet til bil- og luftfartsindustrien. GT gjorde det muligt at udforme hidtil utænkelige bygningsstrukturer.

Udvalgte bygninger af Frank Gehry, se nedenfor.

Eksempler på dekonstruktivisme: Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Musikkens Hus, Aalborg, af arkitektfirmaet Coop Himmelb(l)au. Tilbygning til Ordrupgaardsamlingen af Zaha Hadid. Isbjerget, Aarhus. Det jødiske museum i Berlin af Daniel Libeskind.

Guggenheim Museet ligger i Bilbao i den vestlige del af Baskerlandet i Spanien, på nordkysten ud mod Biscayen. Museet er bygget langs med Nervión floden. Guggenheim i Bilbao er et af flere museer, der er grundlagt af the Solomon R. Guggenheim Foundation. Ud over Bilbao er der Guggenheim Museer i New York (tegnet af Frank Lloyd Wright), Berlin (tegnet af den amerikanske arkitekt Richard Gluckman), Venedig (i Palazzo Venier dei Leoni, Peggy Guggenheims hjem og samling) og Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater (tegnet af Frank Gehry, planlagt færdigbygget i 2022). Siden oprettelsen i 1937 har the Solomon R. Guggenheim Foundation været identisk med samlinger, bevaring og forskning i moderne og samtidig kunst. Det globale netværk begyndte i 1970'erne da Solomon R. Guggenheim Museet i New York fik overdraget Peggy Guggenheims samling.
1 Louise Bourgeois' "Maman" 2007. Louise Bourgeois (1911-2010), fransk kunstner.
2-3 Broen Puente de Salve oprindeligt tegnet af Juan Batanero i 1972. Den røde bue er tegnet af den franske kunstner Daniel Buren.
1-2 Jeff Koons' "Tulipaner" 2006. Jeff Koons (1955), amerikansk kunstner.
3-4 Jeff Koons' "Hundehvalp", 2004.
Udvalgte bygninger af Frank Gehry
1978
Gehry Residence. Santa-Monica (hans private bolig).
1981-84
Loyola Law School. Los Angeles.
1982-84
California Aerospace Museum. Los Angeles.
1983
"The Geffen Contemporary at MOCA". The Museum of Contemporary Art, Los Angeles.
1983-84
Frances Howard Goldwyn Regional Branch Library. Los Angeles.
1984
Norton House. Venice, Californien.
1986
Winton Guest House. Wayzata, Minnesota.
1988
Fish Dance Restaurant. Kobe, Japan.
1989
Schnabel House. Brentwood, Los Angeles.
1989-92
Bygninger i Disneyland Paris. Marne-la-Vallée, Frankrig.
1991
Chiat/Day Building. Los Angeles.
1991-97
Guggenheim Museum i Bilbao.
1992-96
Dancing House/"Astaire & Rogers Building". Prag, sammen med Vlado Milunc.
1993
Frederich R. Weisman Art Museum. University of Minnesota, Minneapolis.
1994
Cinémathèque Français/American Center i Paris.
1995-2000
Experience Music Project. Seattle, Washington.
1998
Model til et nyt Guggenheim Museum i New York ved byens havnefront syd for Brooklyn Bridge. I 2002 trak Solomon R. Guggenheim Foundation forslaget om byggeriet ved havnefronten tilbage af økonomiske grunde.
1999-2003
Walt Disney Concert Hall. Los Angeles
2000
DZ Bank Berlin.
2001
Gehry Tower. Hannover.
2003
Richard B. Fisher Center for the Performing Arts. Bard College, Annandale-on-Hudson, New York.
2003
Maggie's Center i Dundee. Skotland.
2004
Stata Center MIT. Massachusetts Institute of Technology Cambridge, MA.
2004
Jay Pritzker Pavillion. Chicago.
2005
MARTa Herford Museum. Herford, Tyskland.
2006
IAC/ InterActiveCorp Headquarters. New York.
2008
Masterplan for ombygningen af Sønderborg Havn, hvor en del af planen var hotellet "Alsik" tegnet af Henning Larsen Architects, der også har tegnet Operahuset i København.
Se også/See Also
Dronningens gobeliner
Tapestries for
HM The Queen
Historiske krige
Roskilde
Domkirke
Roskilde
Cathedral
Regenter
Jelling-
monumenterne
Guder og helte
i græsk og romersk
mytologi
Nordisk mytologi
Skagensmalerne
The Skaw Painters
Digital kunst

KI
Digital Art

AI

Schweiz
Switzerland
Tyskland
Germany
 
Bayeux tapetet
Rafael/Raphael
Michelangelo
Leonardo
da Vinci
Dante
Alighieri
Drop Down Menu
ARS longa.dk
kontakt